hírek

Az alattomos kór már a vérből is kimutatható

Finn kutatók állítása szerint egy egyszerű vérvizsgálattal megállapítható, hogy kik azok az idős emberek, akiket enyhébb fokú szellemi leépülés sújt, és kik azok, akiknél kifejlődik az Alzheimer-kór.
2011.12.16. Hírek

A koszorúér-betegség örökletes tényezői

Arcunknak, tulajdonságainknak vannak örökölt okai, de az elképesztő számú génből nehéz kihámozni, melyek alakítják a szép vonalú homlokot és melyek hajlamosítanak betegségekre. Mivel az iparilag fejlett országokban a legtöbb ember halálát szív-és érrendszeri betegségek okozzák, sokat kutatják, hogy ezekben a kórképekben mennyi szerepe lehet az öröklésnek.
2011.12.16. Hírek

Fontosabb a fizikai teljesítmény, mint az esetleges testsúly

Sok ezer amerikai egy évtizednél hosszabb vizsgálata azt bizonyította, hogy életkilátásuk szempontjából a fizikai teljesítőképesség fontosabb, mint az esetleges testsúly változás. Az öregedés során felszedett kilók azonban csak megfelelő határokon belül veszélytelenek.
2011.12.16. Hírek

Két hét múlva összeomolhat az orvosi ügyeleti rendszer

Összeomlással fenyeget a kórházak és a rendelők ügyeleti rendszere az orvosok új akciója miatt, amelyben megtagadják az önkéntes túlmunkát, olyan nyilatkozatokat gyűjtenek, amelyben az akcióhoz csatlakozók januártól megtagadják a túlmunka önkéntes vállalását.
2011.12.15. Hírek

Férfiassági zavarok kezelése szívgyógyászati módszerrel

A férfiak szexuális gondjaira a gyógyszeripar számos tablettát kidolgozott, de így is vannak, akiknek a gyógyszeres megoldás nem bizonyul megfelelő segítségnek. Vizsgálatok igazolták, hogy a kudarc hátterében hasonló érszűkület lehet, mint a szívinfarktus esetében, ezért az ér tágítása ugyanolyan kedvező eredménnyel járhat, mint a szívgyógyászatban.
2011.12.15. Hírek

Megjelent az egészségügyi "salátatörvény"

Megkezdődhet az egészségügyi rendszer strukturális átalakítása, következő állomásához érkezett a gyógyszertámogatási-rendszer átalakításának többlépcsős folyamata is, az úgynevezett dizájner drogok használatának visszaszorítására pedig hatékonyabb fellépés várható - közölte az egészségügyi államtitkárság szerda este az MTI-vel annak kapcsán, hogy a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent az egészségügyi "salátatörvény".
2011.12.15. Hírek

5 egészségügyi fejlesztési pályázat társadalmi egyeztetésen

Mintegy 18,078 milliárd forintos keretösszegben jelennek meg életmód- és humánerőforrás fejlesztési programok december második felében. Az érintett felhívások - 4 egészségfejlesztési és 1 egészségügyi humánerőforrás-fejlesztési célt szolgáló kiírás - társadalmi egyeztetés céljából már részletesen is olvashatók a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) (http://www.nfu.hu/forum_pate/21) és az Új Széchenyi Terv honlapján (http://ujszechenyiterv.gov.hu/forum_pate/20).
2011.12.15. Hírek

Mennyivel van lemaradva az orvosi gyakorlat?

A rendszerszemléletű medicina képviselője, Filippo Ongaro szerint csökkenteni kell a gyakorlati orvoslás lemaradását a tudományos eredményektől. A friss tudományos eredményekre alapozott, egész életen át tartó program azonban előbb-utóbb a prevenció állami támogatását is feltételezi.
2011.12.14. Hírek