hírek

Az egészségügy vonata a pályaudvaron ragadt - Interjú Molnár Attilával, az EGVE jelölt elnökével

A rendszerváltás utáni kormányok mindegyike megpróbálta megreformálni, átalakítani, megváltoztatni, hatékonnyá tenni a magyar egészségügyet. Ezek az intézkedések általában már az út elején hamvukba haltak. A szektorra szánt költségvetési összeg reálértéken húsz éve nem emelkedik, a kórházak gazdaságtalanul működnek, az orvosok, ápolók alulfizetettek, a betegek elégedetlenek. Most ismét átalakítás előtt áll az egészségügy, vajon az „államosítás” a megfelelő eszköz arra, hogy a 90-es évek elején rekedt magyar egészségügy végre a XXI. századba lépjen? – erről beszélgettünk Molnár Attilával, az EGVE (Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete) elnökjelöltjével.
2011.12.05. Hírek

Protonterápiával a rák ellen - A ráfordítások a betegek gyógyításával térülhetnek meg

A radioaktív anyagokkal foglalkozó tudósoknak a huszadik század elején fogalmuk sem volt arról, hogy e sugárzásnak sejtpusztító hatása van. A fizikai és kémiai Nobel-díjas lengyel tudós, Maria Sklodowska (Marie Curie), aki a zsebében egy kémcsőben hordozott radioaktív darabokat, és maga elé tette őket az asztalára, hogy gyönyörködjön azok kék fluoreszkálásában, leukémiában halt meg. Azóta tudjuk: a radioaktív sugárzás pusztítja a sejteket, beleértve a rákos sejteket is. A radioaktív sugárzás sejtpusztító hatásának felismerése nyomán megindultak a kísérletek a hatás orvostudományi felhasználására.
2011.12.05. Hírek

Itt a szívet átmenetileg pótló pumpa

A szívátültetésre várakozó betegek életét mentheti meg az a szívpumpa, amelyik egy időre helyettesíti a szív működését, amíg implantációra alkalmas szív adódik.
2011.12.05. Hírek

Történelmi nyomozás egy rejtélyes betegség után - Orvos-detektív az AIDS nyomában (1. rész)

Történetünk nagyjából 1921 környékén kezdődik valahol a kameruni Sanaga folyó és a Kongó folyónak az egykori belga-kongói szakasza között. Szereplői között találunk csimpánzokat és más majmokat, vadászokat és mészárosokat, fecskendőket és vérplazma-kereskedőket, valamint ördögi gyarmatosító törvényhozókat és a legjobb szándékú, finom európai orvosokat. Főszereplője egy vírus, amely - minden valószínűség ellenére - úgy tűnik, hogy egy, a közép-afrikai esőerdőben élő emberszabású adománya volt egy haiti hivatalnok számára, aki Zaire-ból tért haza. Ezután feltűnik néhány tucat férfi között bizonyos kaliforniai melegbárokban, szinte észrevétlenül. Majd hatvan év múlva elkezdődik főszereplőnk nagy utazása.
2011.12.05. Hírek

Vegetarianizmusról tudományosan

Minél szigorúbban vegetáriánus valaki, annál jobban kell figyelnie az étrendjére, mert hiánybetegségek fenyegetik. A növényi ételekben kulcsfontosságú tápanyagok csak kis mennyiségben fordulnak elő vagy nincsenek, illetve nem szívódnak fel a bélből - hívja fel a figyelmet az Európai Táplálékinformációs Tanács folyóirata, a Food Today, amely áttekinti a kérdés táplálkozástudományi szempontjait.
2011.12.05. Hírek

Csecsemők ritka anyagcsere-betegségét fedezték fel

Újfajta biokémiai eljárások segítségével váratlanul nagy gyakoriságban tapasztaltak bizonyos lizoszomális anyagcsere-betegségeket újszülötteknél a Bécsi Orvostudományi Egyetem (MedUni) tudósai. A kutatást az egész világon először végezték el. Eredménye szerint minden 2300. újszülöttet érinti a rendellenesség.
2011.12.04. Hírek