hírek

Magyar világsiker az asztmakezelésben! - Sajtóközlemény

Egy kis fémhigany, vagy egy kanál mustármag felkelés után, rendszeres alkohol-, kávéfogyasztás és dohányzás- kétszáz évvel ezelőtt úgy hitték, mindezek gyógyírként szolgálnak az asztmában szenvedőknek. Később persze kiderült, hogy a felsoroltak többsége inkább árt, mint használ, s lassan-lassan megjelentek a valódi gyógyszerek. Gondolták volna, hogy korunk egyik leghatékonyabb készítményének kifejlesztésében oroszlánrészt vállalt egy Kanadában élő magyar gyógyszerkutató?!
2011.12.03. Hírek

Szlovákia sorsára juthatunk?

Nem látja a fedezetet az egészségügyi dolgozók bérének emelésére a kedden elfogadott költségvetési keretszámokban a Magyar Orvosi Kamara. A Magyar Rezidens Szövetség elnökének és a Fidesz frakcióvezetőjének egyeztetése után arról volt szó: nettó 200 ezer forintos fizetés állíthatná meg az orvosok elvándorlását. Szócska Miklós egészségügyi szakállamtitkár szerint pedig a több évtizedes bérproblémát csak lépésenként lehet rendezni.
2011.12.03. Hírek

Hátha nátha… Miért leszünk náthásak?

Bár a tüneteket sokan összekeverik, az influenza és a nátha különbözik egymástól, más vírusok okozzák őket. Miért télen vagyunk a leggyakrabban „megfázva”? Hogyan fertőznek a náthavírusok? Miért nincs oltás ellene? Dr. Berencsi György virológus professzor, szaktanácsadó főorvos (Országos Epidemiológiai Központ) válaszai.
2011.12.02. Hírek

Szócska: elkészült a nemzeti AIDS stratégia

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága elkészítette a nemzeti AIDS stratégiát, amelynek legfőbb célkitűzése, hogy 2015-re negyedével csökkenjen a szexuális úton elkapott HIV-fertőzések száma, illetve az AIDS megbetegedések aránya minimum 20 százalékkal, a halálozásoké pedig 25 százalékkal mérséklődjön – mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerdán Budapesten.
2011.12.01. Hírek

Kórház átalakítás - olcsóbb ellátás

Fel kell gyorsítani a gyógyító intézményrendszer kapacitásainak átalakítását, az olcsóbb alapellátásba kell irányítani a betegellátást – jelentette ki Bodrogi József, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszteri biztosa.
2011.12.01. Hírek

Tartós immunválaszt generál egy új, spanyol HIV-vakcina

A Vaccine és a Journal of Virology szakmai folyóirat beszámol egy spanyol kutatók által kifejlesztett vakcináról, melyről I. fázisú kísérletek során bebizonyosodott, hogy a HIV vírussal szemben hosszú távú védettséget is eredményezhet.
2011.12.01. Hírek

NEFMI összefogás a médiumokkal az AIDS ellen!

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága - az egy évvel ezelőtti AIDS ellenes világnapon indított népegészségügyi kampány után – idén a vezető televíziók (az MTV, a Duna TV, a Tv2, az RTL Klub) és a két legnagyobb internetes portál (az Origo és az Index) együttműködésével kívánja felhívni a figyelmet az AIDS elleni küzdelem fontosságára.
2011.12.01. Hírek