hírek

Uzsoki-ügy - Uzsoki kórház: támogatják a megindított hatósági eljárást

A szakmai szabályokat, illetve törvényeket bizonyítottan nem tisztelő munkatársakkal az Uzsoki utcai Kórház nem kíván azonosulni és egy közösségben tevékenykedni, a hivatalos vizsgálatban támogatják az eljáró bűnüldöző szerveket - olvasható az intézménynek az MTI Hírcentrumhoz szerdán eljuttatott közleményében azzal kapcsolatban, hogy emberölés gyanúja miatt a rendőrség nyomozást indított az állítólagos morfintúladagolásos esetek miatt.
2011.11.24. Hírek

Új módszer a rezisztens baktériumok kicselezésére

Egyre nagyobb népegészségügyi probléma az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok terjedése, sőt olyan baktériumok is komoly gondot okoznak, amelyek elvileg érzékenyek ezekre a szerekre, ám tápanyaghiányos, "éhező" állapotban mégis rezisztenssé válnak. Amerikai kutatók most új módszert ajánlanak az ellenálló baktériumok kicselezésére.
2011.11.24. Hírek

Első infarktus után a betegebb szívű ember él tovább?

A koszorúér-betegség nem egyetlen kórokozó következménye, kifejlődésében sok kockázati tényező játszik szerepet, és minél több rizikófaktor működik, annál nagyobb a betegség kialakulásának esélye. Egy hatalmas vizsgálat most azzal a meglepő eredménnyel zárult, hogy az első szívinfarktus következtében kórházba kerülő betegek túlélési esélye annál jobb, minél több kockázati tényező található a kórelőzményükben.
2011.11.24. Hírek

Hétmilliárd kell a Sportkórháznak

Hétmilliárd forintra lenne szüksége a Sportkórháznak ahhoz, hogy a tizenegy éve hatvan %-os készültségi szinten álló új épületébe költözhessen - mondta Dr. Soós Ágnes, az olimpiai bizottság kiemelt partnerének számító intézmény főigazgatója.
2011.11.23. Hírek

Tovább bonyolódik az Uzsoki-ügy

A Lege Artis Medicinae (LAM) szerkesztősége tudatában volt a morfintúladagolásról szóló cikkben írtak súlyának és esetleges következményeinek, ezért az írás megjelentetése előtt hónapokon át elemezték a kéziratot, de ezzel együtt - annak alapján - a szerkesztőség időközben hivatalos bejelentést tett az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) elnökénél is.
2011.11.23. Hírek

Kutatás-fejlesztési központ nyílt Szegeden

Egészségügyi képalkotó szoftverek fejlesztésén és a programok elméleti hátterének a kialakításán dolgoznak a szakemberek abban a kutatás-fejlesztési központban, amelyet kedden adtak át Szegeden.
2011.11.23. Hírek

Jelentősen javult az AIDS-betegek túlélési aránya

Az UNAIDS nevű szervezet hivatalos közleménye szerint a 2005-ös csúcshoz képest 2010-re 21 százalékkal csökkent az AIDS-hez kapcsolódó halálesetek száma, ami jelentős előrelépést jelent. Nagy eredménynek számít továbbá az is, hogy az 1997-es rekordszámú fertőzéshez képest az újonnan regisztrált betegek száma is nagy mértékben visszaesett.
2011.11.23. Hírek