hírek

Támadásra készen - A velünk élő streptococcus

Oltani vagy nem? - a kérdés egyre inkább elveszíti aktualitását, amikor közeleg az influenzajárvány. Az elmúlt évi súlyos következményekkel járó esetek sok kétkedőt, bizonytalankodót meggyőzhettek arról, hogy a védőoltás hasznos, bár egy holland szakfolyóiratban megjelent cikk szerint nem támasztható alá tudományosan, hogy van értelme influenza ellen beoltani a 65 évnél idősebbeket és a különböző kockázati csoporthoz tartozókat. Arra azonban már sokkal kevesebben gondolnak, hogy az elmúlt szezon súlyos, végzetes következményekkel is járó esetei többségükben nem az "egyszerű", többnyire normális lefolyású influenza következtében fordultak elő, hanem a szövődmények okozták a tragédiákat.
2011.11.16. Hírek

Akármit nem veszünk be! - fájdalomcsillapításnál a minőség számít

A magyaroknál a legfőbb szempont, amikor fájdalomcsillapítót választanak, hogy a gyógyszer gyorsan hasson, és ne legyen sok mellékhatása- az ár meglepő módon jóval kevésbé fontos tényező − derül ki abból a felmérésből, amelyet a WEBBeteg.hu olvasói körében végzett. A kérdések arra is rávilágítottak, hogy a megkérdezetteknek csupán ötöde kér tanácsot orvostól, vagy gyógyszerésztől és inkább a megszokott gyógyszerrel csillapítja fájdalmát.
2011.11.15. Hírek

Sugárbiológiai intézet: továbbra sem tudni, mi okozta a radioaktív szint megemelkedését több európai városban

Továbbra is ismeretlen a múlt héten több európai városban megemelkedett radioaktivitás oka és forrása - közölte az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet (OSSKI) sugárbiológiai laboratóriumának főigazgatója a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) legfrissebb tájékoztatására hivatkozva hétfőn az MTI-vel.
2011.11.15. Hírek

Ismét országos véradást szervez a KIM

A 2011-es Önkéntesség Európai Éve keretében hétfőtől péntekig ismét országos véradást szervez a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) - közölte a tárca az MTI-vel.
2011.11.15. Hírek

Angiotenzin II-receptor blokkolók hatékonyak lehetnek a neuropátiás fájdalom és gyulladás kezelésében

A tanulmány bemutatta, hogy az EMA401 diabétesz esetében helyrehozta az idegek motoros és szenzoros átadási sebességét, ráadásul csökkentette az fájdalom és hőérzékenységet is. Az Európai Diabétesz Társaság (EASD) diabetikus neuropátiát tanulmányozó csoportjának 21. éves gyűlésén új adatokról számoltak be az EMA401 angiotenzin II-receptor blokkolóról.
2011.11.14. Hírek

Kiemelt egészségügyi ellátás az olimpikonoknak és paralimpikonoknak

A kormány döntött az olimpiai és paralimpiai felkészüléssel, az élsportolók kiemelt ellátásával kapcsolatos sportegészségügyi feladatok megvalósításáról: a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság közreműködésével készült szabályozás biztosítja a mintegy 350 sportoló számára a 2012-es londoni olimpiára és paralimpiára való sikeres felkészüléshez szükséges korszerű, kimagasló színvonalú, soron kívüli egészségügyi ellátását.
2011.11.14. Hírek