hírek

Őssejtekkel a melanoma ellen

Bőrsejtekből kiindulva sikerült laboratóriumban létrehozni olyan immunsejteket, amelyek felhasználhatók a daganatos sejtek elleni harcban - ismertette oxfordi kutatók eredményét a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).
2011.11.14. Hírek

Cukorbetegség és légzésszünet alvás közben

A sokszor súlytöbblettel is küszködő cukorbetegek éjszaka különösen gyakorta légzéskihagyással alszanak. Egy új vizsgálat igazolta, hogy ezeknek a betegeknek a vércukorértéke többször lezuhan, mint azoknak, akiknél ilyen légzési zavarok nem fordulnak elő.
2011.11.14. Hírek

Új vizsgáló módszer megelőzheti a fölösleges tüdőműtétet

Miközben az Európai Unióban a tüdőrák okozta halálozás csökken, ez a hazai statisztikára nem mondható el, és ha valakinek a tüdejében daganat jelenik meg, nem könnyű megmondani, hogy az jóindulatú daganat, vagy tüdőrák, mely sürgős kezelést igényel. Belga kutatók új vizsgáló eljárással lehetővé tették, hogy a rosszindulatú daganat pontosabb elkülönítésével a betegek túlélési esélyei javuljanak.
2011.11.14. Hírek

Az endometriumból vett őssejtekkel kezelhető a diabétesz

A Molecular Therapy-ban közölt tanulmányban a Yale kutatói arról írnak, hogy egy nap a diabétesz kezeléséhez a méhnyálkahártyából nyert őssejteket használnak majd. A kutatóknak sikerült egerekben meggyógyítani a cukorbetegséget úgy, hogy a méhből nyert sejteket inzulintermelő sejtekké alakították. A folyamat során a sejtek nem csak a pancreas béta sejtek alakját vették fel, de képessé váltak a rájuk jellemző fehérjék előállítására is. Néhány ilyen sejt inzulint termelt.
2011.11.12. Hírek

Kormányszóvivő: átalakítják a rokkantsági nyugdíjrendszert

Átalakítják a rokkantsági nyugdíjrendszert, mert a jelenlegi rendszer fenntarthatatlan, pazarló, átláthatatlan és folyamatosan államadósságot generál - közölte Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Megszűnik a rokkantsági nyugdíj, a rendszeres szociális járadék és az átmeneti járadék, ezek helyett egységes táppénzszerű ellátást vezetnek be.
2011.11.11. Hírek