hírek

Szívkatéterezéssel fölhelyezhető mesterséges szívbillentyű

Súlyos szívbetegségben gyakran szükség volna a kórosan eltorzult szívbillentyű kicserélésére, de a nagy műtétet a beteg rossz állapota miatt nem lehet elvégezni. Forradalmi változást jelenthet egy új technika, mellyel a mesterséges billentyű szívkatéteren keresztül a helyére vezethető és amelynek alkalmazását az amerikai hatóság most engedélyezte.
2011.11.10. Hírek

Hétfőn folytatódnak Zalaegerszegen a felfüggesztett kemoterápiás kezelések

Hétfőn folytatódhat a rákbetegek gyógyítása a Zala Megyei Kórházban, miután egyedi importengedéllyel, Európán kívülről megérkezik az a gyógyszerkészítmény, amelynek a hiánya miatt egész hétre fel kellett függeszteni a kemoterápiás kezeléseket - közölte a zalaegerszegi intézmény onkológiai osztályának főorvosa szerdán az MTI érdeklődésére.
2011.11.09. Hírek

Egészséges városok - Egészséges várospolitikával

A jól működő városi egészségpolitika a település életének szinte minden vetületére hatással van, így nagyban befolyásolhatja az egészségtudatos oktatás, a mozgás-gazdag életmód, az egészséges táplálkozás, és a környezeti ártalmak csökkentésének kérdésköreit is - hangzott el a soproni tanácskozáson, ahol az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége XXIII. Szimpóziumát tartották 2011. november 3-5. között.
2011.11.09. Hírek

Háromezer magyar orvos távozhat

Hivatalosan is kiszélesedett a magyar orvosok akciója azzal az együttműködéssel, amelyet a Magyar Orvosok Szövetsége a hét végén kötött a cseh, a szlovák és a lengyel társszakszervezetekkel – írja a Magyar Hírlap.
2011.11.09. Hírek

Megkongatták a vészharangot a betegszállító cégek

Az utóbbi időszakban egekig emelkedő üzemanyagárak lassan az ellátás zavartalanságát veszélyeztetik - írja a Békés Megyei Hírlap. Tankolni muszáj, az embereket ki kell fizetni, a járművek szervizelésén pedig nem lehet spórolni– ezt mondta az egyik Békés megyében dolgozó betegszállító cég képviselője.
2011.11.09. Hírek

Érzelmi-pszichikai traumák és az irritábilis bél szindróma

A pszichikai és érzelmi traumás tapasztalatok, amelyekkel az élet során találkozik az ember - szeretett személy halála, válás, természeti csapás, tűz, baleset, fizikai és mentális bántalmazás - hozzájárulhatnak felnőttkorban az irritábilis bélszindróma kialakulásához - hangzott el az American College of Gastroenterology éves tudományos találkozóján.
2011.11.08. Hírek

Új tiszti főorvos Veszprém megyében

Andrásofszky Enikő lett november elsejétől Veszprém megye új tiszti főorvosa - közölte Kovács Zoltán, a megyei kormányhivatal kormánymegbízottja hétfőn az MTI-vel.
2011.11.08. Hírek

Digitalizációval növelhetnénk az egészségügy költséghatékonyságát

Noha az OECD régiós összehasonlításában sereghajtók lettünk a GDP arányos állami egészségügyi kiadások terén, a magyar egészségügy nem lett olcsóbb. Habár érdemi fejlesztésekre és ágazati reformra nem állnak rendelkezésre a kellő források, mégis egyre többet költünk az egészségügyi rendszer működtetésére.
2011.11.08. Hírek

Gyermekkori ételallergia - új ajánlások

A National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) szakértői a jelenlegi irányelveket felülvizsgáló ajánlása szerint az ételallergia kifejlődési kockázatának kivédésére a gyermekeknél nem szükséges a nyolc fő allergén valamelyikével esetlegesen keresztreaktív ételek korlátozása.
2011.11.07. Hírek