hírek

Gyorsabban kaphatnak szervet a transzplantációra váró betegek

A szakmai szervezetek teljes körű egyeztetésével és a betegszervezetekkel történő egyetértésben Magyarország előzetes együttműködési megállapodást kötött az Eurotransplant International Foundation szervezettel, ezzel nagy mértékben nő annak a lehetősége, hogy akiknél szükség van ilyen beavatkozásra, azok az eddigieknél gyorsabban jutnak a szükséges szervhez. A transzplantációk hatékonyabb elvégzése a végstádiumú szervelégtelenségben szenvedő betegek számára nemcsak a túlélés esélyét növeli, hanem életminőségbeli változást is jelent.
2011.11.04. Hírek

Influenza – Ismét megnyitottak az oltópontok országszerte

Országszerte több mint húsz helyen ismét megnyíltak az oltópontok, ahol a jelentkezők térítés ellenében azonnal, utánajárás nélkül megkaphatják az influenza elleni védőoltást – közölte a vakcinagyártó Sanofi Pasteur magyarországi képviselete.
2011.11.04. Hírek

Egyszerre két influenza vírussal is megfertőződhetünk

Ritkán, de előfordulhat, hogy egy ember egyszerre fertőződik meg az influenza vírusának két különböző típusával is. Ilyen esetre találtak a kutatók nemrégiben bizonyítékot, ami ismét felhívja a figyelmet arra, hogy a vírustörzsek egy ember szervezetén belül is könnyen mutálódhatnak, aminek következtében halálos vírus születhet.
2011.11.04. Hírek

Egynapos sebészet a Bicskei Egészségügyi Központban

Elvégezték az első műtéteket a Bicskei Egészségügyi Központban, amelyet több mint félmilliárd forintból újítottak fel, bővítettek ki, és amelyben mostantól egynapos sebészet és nappali kórház is működik - közölte Balogh Gyula, az intézményt üzemeltető nonprofit kft. ügyvezetője.
2011.11.04. Hírek

Spórol a kormány: célkeresztben a szívbetegek

Közel fél éve már, hogy hosszas egyeztetés után az egészségügyért felelős államtitkárság kiadta a Semmelweis Terv szakmai koncepcióját. Az Intézet a Demokratikus Alternatíváért (IDEA) alábbi elemzésében számot vet a Semmelweis Terv ígéreteinek.
2011.11.04. Hírek

Feketelistára kerülnek a jelenleg legális dizájner szerek

Megelőző csapást mér a drogháborúban a kormány, amely az egészségügyi salátatörvényben azt javasolja, hogy ne konkrét hatóanyagokat, hanem teljes vegyületcsoportokat lehessen tiltólistára helyezni. Ezzel megakadályozná a dizájner drogok legális használatát.
2011.11.04. Hírek

Világgazdaság - Vonzóbb lehet a háziorvoslás az új szabályozással

Ismét felértékelődhet a háziorvosi szakma, ha a kétmilliárd forint induló tőkével létrehozandó praxiskezelő központ kamatmentes hitelt ad a praxisvásárlásra, emellett szabályozza a szükséges és a tb által finanszírozható háziorvosi szolgáltatások körét - írta pénteki számában a Világgazdaság.
2011.11.04. Hírek

A szmog megrövidíti az életet

Átlagosan 1-3 évvel korábban halunk meg a szmog miatt, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség becslése szerint több európai emberéletet követel, mint az autóbalesetek. A szmog irritálja a légutakat és csökkenti a tüdő teherbíró képességét, rontja az allergiás, asztmás tüneteket, emphysemát okozhat, de jelentős kardiovaszkuláris megbetegedéseket, korai öregedést vagy akár koraszülést is okozhat.
2011.11.03. Hírek