hírek

Hajhullás, válás és dohányzás

Egy amerikai tanulmány szerint a genetikai adottságok után a legfontosabb tényező a nőknél előforduló diffúz hajhullás tekintetében a családi állapot. A házastárs elvesztése, legyen az válás, vagy haláleset miatt, nagyban megnöveli a telogén effluvium kockázatát.
2011.11.01. Hírek

Többszörös ikerterhességek

A European Society for Human Reproduction and Embryology éves találkozóján hallott beszámoló alapján, egy svédországi termékenységi klinikán alkalmazott módszerrel potenciálisan 2 % alá csökkenthető az ikerterhességek aránya az in vitro létrehozott terhességekben az átlag populációban.
2011.10.31. Hírek

Az androgén alopécia új diagnosztikus irányelvei

Az androgenetikus alopécia (AGA) a leggyakoribb kopaszodási forma, ami férfiaknál és nőknél is előfordul. Az AGA nagyjából a 70 év fölötti fehér férfiak 80 százalékát érinti, de sok esetben már a húszas életévekben elkezdődik.
2011.10.31. Hírek

Idős emberek genomjában keresik a hosszú élet titkát

A szakemberek azt remélik, hogy az egészségesen igen idős kort megért emberek DNS-e ötletekkel szolgálhat arra, hogy miben áll a hosszú élet titka. A kutatáshoz száz, legalább 100 évet megért embert keresnek, a teljes genetikai állományukat, genomjukat térképezik fel.
2011.10.30. Hírek

A hajhullás és a prosztatarák kapcsolata

Egy francia onkológiai tanulmány szerint azok, akiknek már húszévesen vagy annál is korábban súlyosabb kopaszodása van, a későbbi életévekben az átlagnál kétszer hajlamosabbak a prosztatarák kialakulására.
2011.10.30. Hírek

A fodrászoknak kulcsszerepük lehet a bőrrákok észlelésében

Az Archives of Dermatology októberi kiadásában olvasható beszámoló szerint a vendégeik fejbőrével rendszeresen érintkező fodrászok időben felhívhatják a figyelmet azokra a gyanús léziókra, melyeket lokalizációjuk miatt valószínűleg elkerülik a vendégek figyelmét.
2011.10.30. Hírek

Titkosítás feloldva

Jövő májustól alapjaiban alakul át a hazai egészségügy; a Heti Válasz a reform részleteit ismerteti, és közreadja az ország új gyógyítási térképét, amelyből kiderül, szükség esetén ki melyik intézményhez tartozik.
2011.10.29. Hírek