hírek

Egyezmény a betegek védelméért

A gyógyszerhamisítás terjedése ellen nem elég a polgári jog eszközeivel fellépni, szigorúbb büntetőjogi szabályozásra van szükség, véli az Európa Tanács.
2011.10.28. Hírek

Szót kér a "néma járvány" - Bázisterápiával az egészséges csontokért

Csontritkulás? Csonttörések? Mozgáskorlátozottság? Rokkantság? Az öregek témája és gondja - vélik a fiatalok legyintve. Pedig óriásit tévednek, mert 20-30 éves életkorig épül a csont - persze, ha van miből -, utána már fokozatosan "leépül", kopik, ritkul, veszít tömegéből. Vagyis az időskori csontok egészségéről fiatalkorban kell gondoskodni. Ez volt az egyik fontos tanulsága az idei oszteoporózis világnapnak, a csontritkulás veszélyeire figyelmeztető nemzetközi összefogásnak, amikor a szakma jeles képviselői nem a vészharangot kongatják, csak észérvekkel igyekeznek óvni mindenkit az alattomos, "néma járványnak" nevezett kórtól, amely kíméletlenül szedi áldozatait.
2011.10.28. Hírek

Véd-e a védőoltás influenza ellen? Érvek pro és kontra

Egy holland folyóirat szerint nem támasztható alá tudományosan, hogy van értelme influenza ellen beoltani a 65 évnél idősebbeket és a különböző kockázati csoporthoz tartozókat.
Az ÁNTSZ nem kíván reagálni külföldi lapokban megjelent állításokra, ezt majd megteszik a hiteles nemzetközi szakmai szervezetek, mint például az Egészségügyi Világszervezet (WHO), illetve az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC).
2011.10.28. Hírek

Automatizált gyógyszerelést vezetnek be a szabolcsi kórházakban

A tervek szerint az év végére bevezetik a betegekre szabott, automatizált gyógyszerelési rendszert a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház valamennyi osztályán, jövőre pedig az Egészségügyi Holding (EH) Zrt. összes gyógyintézményben; a fejlesztésről sajtótájékoztatón számolt be a holding vezetése csütörtökön Nyíregyházán.
2011.10.28. Hírek

Új, 27 százalékos adót javasol Rogán Antal

Szociális hozzájárulási adó címen, a munkabér 27 százalékát kitevő új adó bevezetését javasolja Rogán Antal (Fidesz) a jövő évi adótörvényekhez szerdán beadott módosító indítványában - a javaslat a parlament honlapján olvasható. A javaslat az átmeneti rendelkezések között közli: az egészségbiztosítási járulék, a munkaerő-piaci járulék és a nyugdíjhozzájárulás helyett az új adót kell érteni.
2011.10.28. Hírek