hírek

Késhet az új gyógymódok kidolgozása

Európa helyett más régiók profitálhatnak az őssejtkutatás eredményeiből - állítják kutatók. Az Európai Igazságügyi Bíróság most az etikai megfontolásokra hallgatva megtiltotta, hogy az embriók elpusztításával járó eljárásokat szabadalmaztathassák. A kérdéses embriók lombikbébi-kezelések után visszamaradt organizmusok, amelyeket kutatási célokra ajánlanak fel. Tudósok szerint új gyógyító eljárások kidolgozása késhet a tilalom miatt.
2011.10.24. Hírek

Beszédsémájuk alapján azonosíthatóak a pszichopaták

A pszichopaták beazonosíthatók beszéd sémáik alapján - állítja egy kutatás. Szóhasználatuk tudat alatt ugyanis visszatükrözi személyiségüket, ezáltal egy beszédelemző számítógépes szoftver nagy segítséget jelenthet a bűnüldözés és a közösségi hálózatok számára egyaránt.
2011.10.24. Hírek

A tudósok sok afrikai állatban H1N1 vírust találtak

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói és munkatársai bizonyítékot találtak rá, hogy Afrikában az állatokban is jelen van a H1N1 vírus. Cameroon egy északi falujában a vizsgált sertések 89 százalékában volt jelen a vírus.
2011.10.24. Hírek

Regionális onkológiai centrum létesül Veszprémben

Regionális onkológiai centrum létesül Veszprémben a megyei kórház területén; a 4400 négyzetméter alapterületű, kétszintes, 63 ágyas központ támogatási szerződését a közeljövőben írják alá - mondta Hornyák Lajos főorvos, a kórház onkológiai osztályának vezetője az MTI-nek.
2011.10.24. Hírek

Műtéteket vált ki a modern technika - Korai "szívzűrök" sikeres orvoslása

A betegségek korai felismerése egyfajta versenyfutás az idővel, kulcskérdés szinte valamennyi egészségügyi területen. Hogy mennyire érvényes szempont a csecsemők és kisgyermekek szívrendellenességei esetében, arról Szatmári András professzorral, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermek Szívközpontjának szakmai főigazgatójával beszélgetünk.
2011.10.24. Hírek

Gyulladásgátló probiotikumok

A Bristoli Egyetem kutatói laboratóriumi körülmények között olyan probiotikus baktériumot találtak, amely felhasználható gyulladásos bélbetegségek, köztük a Crohn betegség kezelésére.
2011.10.24. Hírek

A D-vitamin kell a megfelelő immunitáshoz is

Egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálata alapján a D-vitamin összefüggésben áll a szervezet immunreakcióival, protektív hatású a rákkal és autoimmun betegségekkel szemben, továbbá kulcsszerepet játszik a fertőzések, köztük a tuberkulózis leküzdésében is.
2011.10.23. Hírek

Modellezték a rezisztens H1N1 globális terjedését

A „Contagion” című mozifilmben egészségügyi szakértők garmada próbálja meggátolni egy influenzaszerű járvány gyógyszer-rezisztens formájának terjedését, amely napokon belül emberek millióival végez. Bár a film kissé messze áll a realitástól, a feltevés mégsem puszta sci-fi.
2011.10.23. Hírek