hírek

Környezeti hatások kimutatása humán biológiai mintákból az EU országaiban

Az embert a környezetben az egyes közegekből kémiai hatások érik, melyek egészségkockázata a különféle úton (belégzéssel, táplálékkal, ivóvízzel stb.) a szervezetbe jutott anyagok (illetve lebomlási termékeik) együttes mutatóját biztosító ún. humán biomonitoring (HBM) vizsgálatokkal értékelhető a legpontosabban.
2011.10.20. Hírek

Hatóanyag-alapú gyógyszerrendelés 2012. áprilistól!

Jövőre a koleszterinszint-csökkentőknél már nem írhatná fel a receptre az orvos a gyógyszer nevét, csak a hatóanyagát. A patikusnak a legolcsóbbat kellene kiadnia, hacsak a beteg kifejezetten nem kéri, hogy az addig használtat kapja.
2011.10.20. Hírek

Minden tizedik magyar csontritkulásban szenved

Csaknem minden tizedik magyar oszteoporózisban szenved, és a betegség következtében évente százezer csonttörés következik be Magyarországon - hangzott el azon a szerdai budapesti sajtótájékoztatón, amelyet az oszteoporózis október 20-i világnapja alkalmából tartottak.
2011.10.20. Hírek

Nem szívbarát tevékenység a váltott műszak

A három műszakban dolgozó, fiatal holland textilmunkások stresszhormonszintje kifejezetten magasabb, ami a szív-és érbetegségek szempontjából fokozott kockázatot jelent. Laura Manenschijn és munkacsoportja azzal foglalkozott, hogy ezt a megfigyelést hogyan lehet a szív esetleges károsodásának megelőzésére fölhasználni.
2011.10.20. Hírek

Szívelégtelenség kezelése infraszaunával

A csökkent teljesítőképességű szív állandó kezelést igénylő szívelégtelenséggel jár együtt, de japán kutatóknak egy új módszerrel, infraszaunával sikerült a szívműködés erejét javítani. A Waon-terápia a beszámolók szerint nem csak hatásos, hanem kellemes is a betegeknek.
2011.10.20. Hírek

Hatalmas gondban a patikák

A gyógyszertárak kintlévőségei a 2006 és 2010 közötti időszakban 42 milliárdról 70-75 milliárd forintra emelkedtek, és a lejárt tartozások 3,2 milliárd forintról 19 milliárd forintra nőttek.
2011.10.19. Hírek

Európában egyedülálló a Honvéd Kórház

"Egy katonaorvos tábornoktól hallottam a minap azt a minősítést, hogy ilyen felszereltségű katonai kórház legközelebb az óceán túlpartján van" - válaszolta Hende Csaba honvédelmi miniszter arra a kérdésre, mennyire nevezhető fejlettnek mai európai szinten a Honvéd Kórház.
2011.10.19. Hírek