hírek

A jó kísérőerek javítják a túlélést

Megbízható mérésekkel igazolták brit tudósok azt a régi feltételezést, amely szerint a kísérő (kollaterális) erek, amelyek az artériákat kötik össze, a verőerek szűkülete esetén átveszik azok feladatait.
2011.10.13. Hírek

Egyesült a Takeda és a Nycomed

A Takeda Gyógyszergyár szeptember végén jelentette be, hogy befejezte a Nycomed felvásárlását és a tranzakció lezárult, ezt követően pedig Dr. Kiss Miklós lett az egyesült Takeda és Nycomed magyarországi kereskedelmi tevékenységének vezetője – olvasható a cég sajtóközleményében.
2011.10.13. Hírek

Lelki libikóka - Egyensúly az egészségben

A helyzet változatlan - mondja kissé rezignáltan Kurimay Tamás, a Szent János Kórház pszichiátriai osztályának vezető főorvosa, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke. A rövid és tömör megállapítás arra vonatkozik, hogy egy évvel ezelőtt uniós felmérés készült Európa 27 országának lelki állapotáról, lelki egészségéről. A megmérettetésnél Magyarország könnyűnek találtatott, ami köznapi nyelvre lefordítva annyit jelent: csaknem a legpesszimistább ország a miénk. A világ szinte el is könyveli a magyart borúlátó, jövőkép nélküli, lógó orral, örömtelen arccal járó népnek. A pszichiáter szerint nincs is sok túlzás a megállapításban.
2011.10.12. Hírek

Veseátültetés alig látható heggel

Veseátültetéshez az átadott szervet korábban nagyméretű műtéti metszés útján távolították el a donorból, ám spanyol urológusok olyan operációs eljárásokat dolgoztak ki, hogy a beavatkozás után a donor testén csak apró, alig látható heg vagy akár még az sem marad.
2011.10.12. Hírek

Javaslat a brit donorhiány enyhítésére: aki szervet ad, ingyen temetkezhet

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) állná a temetési költségeit azoknak, akik haláluk előtt hivatalosan felajánlják szerveiket átültetésre - legalábbis az egyik legtekintélyesebb brit orvosetikai tanácsadó csoport kedden előterjesztett javaslata szerint, amelynek célja a krónikus és súlyos donorhiány enyhítése.
2011.10.12. Hírek

Kárpótlást kapnak a gyermekparalízis túlélői?

A Magyarországon 1931. január 1-je és 1960. december 31-e között lezajlott járványos gyermekbénulást (paralízis) túlélő betegek anyagi kárpótlásáról szóló törvényjavaslatot nyújtott be egyéni képviselői indítványként Gyenes Géza és Kiss Sándor, a parlament egészségügyi bizottságának tagjai.
2011.10.12. Hírek

Orvos-beteg kommunikáció - egyre romló viszonyok

Pilling János pszichiáter, a Magatartástudományi Intézet munkatársa szerint új orvos-beteg kapcsolati stílusra van szükség; az orvoslás eltömegesedése, a betegekre zúduló információdömping gyökeresen megváltoztatta a viszonyokat.
2011.10.12. Hírek

A koszorúér-betegség már gyermekkorban elkezdődhet

Az életkor előrehaladásával mind gyakoribbak a szív-és érrendszeri betegségek, ez alapján él a közhit, hogy a szívinfarktus vagy az agyvérzés kifejezetten időskori ártalmak. Egy amerikai vizsgálat szerint azonban már gyermekkorban megjelennek az érelmeszesedés kiindulási tünetei.
2011.10.12. Hírek