hírek

Diagnózis számítógéppel

Az orvostudományban alkalmazott vizsgáló módszerek a fontos eltérések mellett rengeteg apró jelet is rögzítenek, melyeket még a gyakorlott szakorvos sem értékel, ám egy számítógépes alkalmazás felhívja ezekre a figyelmét.
2011.10.11. Hírek

Görögországban sem érdemes betegnek lenni

A görög pénzügyi válság az egészségügyre is rányomta a bélyegét: a különféle orvosi civil szervezetek hagyományosan bevándorlóknak és menekülteknek fenntartott kórházaiba tömegesen érkeznek a munkanélküli, társadalombiztosítással nem rendelkező és súlyosan beteg görögök, akik még a közkórházi ellátást is képtelenek megfizetni.
2011.10.11. Hírek

Januárban meneszthetik a kórházigazgatókat?

A Magyar Nemzet írása szerint megszűnne a munkaviszonyuk az államhoz kerülő kórházak és szakrendelők főigazgatóinak, valamint gazdasági vezetőinek. Nem minden poszton biztos a személycsere, valószínűleg lesznek olyan intézményvezetők, akikre a későbbiekben is számítanak. Várhatóan november helyett januárban kerülnek állami működtetésbe a fővárosi intézmények.
2011.10.11. Hírek

Az agy küzdelme a stresszel

A stressz életünk tartozéka. Az University of Leicester tudósai utána jártak, hogy, hogyan birkózik meg az agy a túl sok stresszel, hogy ne alakuljanak ki a stresszel kapcsolatos pszichiátriai betegségek.
2011.10.10. Hírek

A demográfia és az egészségügy összefüggései

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter október 7-én részt vett a bécsi magyar nagykövetség és a bécsi Semmelweis Orvosegyesület szervezésében megrendezett „A magyar népességfogyás, az aktuális demográfiai helyzet egészségügyi problémái” című pódiumbeszélgetésen.
2011.10.10. Hírek

Egyre több orvos a közösségi oldalakon

A közösségi oldalakat használó orvosok száma olyan ütemben növekedett az elmúlt időszakban, hogy bármely, a közösségi média és egészségügyi szakemberek kapcsolatát vizsgáló kutató hamar ráébredhet: tanulmánya már megjelenésének pillanatában idejétmúlt volt.
2011.10.10. Hírek

Orvosok online – jó hírnév öt lépésben

A közösségi média idejében az internetes tartalmak rengeteg emberhez eljuthatnak és jelentős kart okozhatnak az orvosok karrierjében, hacsak nem tartják ezeket folyamatos ellenőrzés alatt. Még akkor is, ha egyes orvosok nem aktívak online, a nevük, a munkájukra vonatkozó kritika, a betegek panaszai és pozitív visszajelzései megjelennek különböző weboldalakon.
2011.10.10. Hírek

Rákszűrés konyhai ecettel

A méhnyakrák korai elváltozásait egyszerű beavatkozással könnyű láthatóvá tenni és ebben az időszakban jó eséllyel kezelni is. Az Egészségügyi Világszervezet a minap jóváhagyta a szegény országokban is bárhol alkalmazható, házi szűrővizsgálatot.
2011.10.10. Hírek