hírek

Október 10. – Flór Ferenc, a „legmagyarabb magyar orvos” születésnapja

A „legmagyarabb magyar orvos”, Flór Ferenc (Váradolaszi, 1809. okt. 10. – Budapest, 1871. júl. 7.) szerteágazó tevékenységet folytatott: sebészi működése mellett az 1849-es szabadságharc katonaorvosi szolgálatának és Pest közegészségügyi hálózatának megszervezője, az orvosi szaknyelv magyarításának kezdeményezője volt.
2011.10.10. Hírek

Újra önkéntes orvosok Erdélyben

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvosai szombattól ismét Erdélyben szűrik, vizsgálják és gyógyítják a rászoruló gyerekeket - tájékoztatta a szervezet az MTI-t.
2011.10.10. Hírek

Több biztonságos gyógyszert szeretne a Magyar Hemofíliások Egyesülete

Míg több nyugati országban a hemofíliások kezelésére már csak a legbiztonságosabb, úgynevezett rekombináns készítményeket alkalmazzák, Magyarországon ezek aránya csupán 40 százalék. Ennek az aránynak a növeléséért küzd a Magyar Hemofíliások Egyesülete - közölte Varga Gábor, az egyesület elnöke szombaton az MTI-vel.
2011.10.10. Hírek

Kompressziós harisnyával enyhíthető az alvási apnoé

A kompressziós harisnya egyszerű, de hatékony módszer lehet az alsó végtagok krónikus vénaelégtelensége esetén jelentkező alvási apnoé enyhítésére. - állítja a University of Brescia orvosa, Stefania Redolfi, az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine online számában.
2011.10.09. Hírek

Mindkét meningococcus elleni vakcina használható 2-10 éves korúaknál

A CDC megerősítette, hogy a piacon rendelkezésre álló, négykomponensű konjugált meningococcus elleni védőoltás mindkét típusa használható 2-10 éves gyermekek oltására, mert a Sanofi Pasteur Menactra nevű készítménye mellett idén januárban a Novartis által gyártott Menveo is megkapta az FDA jóváhagyását a 2-55 éves korig történő alkalmazásra.
2011.10.09. Hírek

A stressz kezelésével javulnak a bőrtünetek

A krónikus gyulladásos bőrbetegségek, mint a psoriasis, a rosacea, acne megjósolhatatlan fellángolásait erős stressz is okozhatja, ugyanakkor, a bőrtünetek romlása további negatív hatást gyakorol a beteg lelkiállapotára. A kutatókat egyre inkább foglalkoztatja a psziché és a bőrbetegségek közti összefüggés hátterének vizsgálata.
2011.10.08. Hírek

Érregenerálás nanoszálakkal

A Northwestern University kutatói Samuel Stupp vezetésével olyan szintetikus anyagot hoztak létre, melynek segítségével szívrohamot és transzplantációt követően reparálhatók a szövetek.
2011.10.08. Hírek

Megkezdődött a vagyonmentés

A megyei kórházak eszközei közül sok olyan dolog kerülhet központosított tulajdonba, amire a kormány maga se gondolt, míg számos, a gyógyításban használt eszköz addigra már el is tűnhet az intézményekből. Becslések szerint akár több tízmilliárdos értékben vannak lélegeztető gépek, infúziós pumpák és egyéb orvosi eszközök vezető orvosok által létrehozott alapítványok tulajdonában.
2011.10.07. Hírek