hírek

Daganatos betegeken segíthetnek a támogatásra váró terápiák

Nagyon erős szakmai támogatottsága van annak a több mint hetven készítménynek, amelyek végső kormányzati döntésre várnak. A most várakozó terápiákkal a gyógyszerkasszát, az E-alapot egyes becslések szerint 10-15 milliárd forinttal kellene bővíteni, ami a nagy csomag ellenére is csak néhány százaléknyi kiegészítő forrást igényel a gyógyszerkiadások terén.
2022.02.15. Hírek

Magyar fejlesztésű 3D-s képalkotás hozhat forradalmat számos területen

Nem csak a nemzetközi média, de külföldi pénzintézetek és nagyvállalatok is érdeklődnek a Holotech és számos hazai egyetem szakmai összefogásában megvalósult, Gábor Dénes magyar Nobel-díjas feltaláló nevéhez fűződő hologram továbbfejlesztése iránt. A magyar fejlesztésű 3D-s képalkotás ma már nem csak a tudományos-fantasztikus filmek megszokott eleme, de a hamisítás elleni küzdelem, az adattárolás, és az agysebészet műtéti eljárásait is alapjaiban meghatározó eljárás lehet.
2022.02.10. Hírek

A mérsékelt kávéfogyasztás előnyeit igazolta a Semmelweis Egyetem és a brit Queen Mary Egyetem kutatása

Napi 0,5-3,0 csésze kávé elfogyasztása kedvező hatással van a szív- és érrendszerre, sőt, a vizsgálati csoportban csökkentette az összhalálozás és a stroke kialakulásának kockázatát is. A Semmelweis Egyetem (Budapest) és a Queen Mary Egyetem (London) közös vizsgálatának eredménye a közelmúltban látott napvilágot a European Journal of Preventive Cardiology orvosi szaklapban.
2022.02.08. Hírek

Segélykiáltás a dolgozóktól: a szakadék felé robog a magyar egészségügy

A Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara közös felhívást intézett a döntéshozókhoz és közvetett úton a betegekhez is. A 12 pontból álló javaslatcsomagjukat egy szerdai eseményen mutatták be, ahol szóba kerültek az állami ellátórendszer problémái, az ellátási hiányosságok, a Covid-járvány hatásai, a kormányzati intézkedések következményei, vagyis értékelték az elmúlt évek egészségügyet érintő folyamatait.
2022.02.03. Hírek

A szájüregi daganat korai felismerése életet menthet

Magyarország Európában az első, a világon pedig a harmadik a szájüregi daganatok gyakoriságát tekintve, évente kétszer annyian halnak meg ebben itthon, mint autóbalesetben, miközben gyakori ön- és rendszeres fogorvosi szűrővizsgálattal, időben felismerve, a betegség gyógyítható.
2022.02.03. Hírek