hírek

Somogy elsőként adná vissza kórházát az államnak

Somogy Megye Közgyűlése szerdai ülésén kinyilvánította azt a szándékát, hogy átadja az államnak a Kaposi Mór Oktató Kórházat - tájékoztatta Veres Zoltán, a megyei önkormányzat sajtószóvivője az MTI-t. Ezzel Somogy megye az első, amely az átadás mellett döntött.
2011.09.29. Hírek

Az elhízás és konyhasó együtt fokozottan káros

A magas vérnyomás kifejlődésének a kövérség és a sok konyhasó egyaránt jelentős kockázati tényezője, együttes hatásuk azonban rosszabb, mint a kettő "matematikai összege" volna - állapították meg japán kutatók, akik az Amerikai Élettani Társaság konferencián ismertetett tanulmányukban megjegyzik: ezért egy különleges fehérje a felelős.
2011.09.29. Hírek

Visszakerülhet állami kézbe az oltásbiznisz

Az egészségügyi államtitkárság ismét állami kézbe kívánja venni az influenza-oltóanyag előállítását. Egy kormányzati dokumentum szerint a szakállamtitkárság a Nemzetgazdasági Minisztériumnak ezt javasolja.
2011.09.28. Hírek

Őssejt- és génterápiás kutatások Debrecenben

Immun- és anyagcsere betegségben szenvedők gyógyulását teszi lehetővé az a Debrecenben most lezárult kutatási program, amelynek keretében őssejt- és génterápiás kutatóközpont is létrejött a cívisvárosban.
2011.09.28. Hírek

A magyar egészségügynek szüksége van a rezidensekre

Az egészségügyi államtitkárság legfőbb célja a rezidensek szervezeteivel folytatott tanácskozásokon elérni azt, hogy a fiatal orvosok számára ne a magyar egészségügy elhagyása tűnjön a jövőben a leginkább járható útnak – jelentette ki Szócska Miklós keddi sajtótájékoztatóján.
2011.09.28. Hírek

Hamisítás elleni direktíva végrehajtását segítené az EFPIA

Az Európai Gyógyszergyártók Szövetsége (EFPIA) az európai gyógyszerészek és gyógyszer-nagykereskedők érdekképviseleteinek közreműködésével dolgoz ki Egyetértési nyilatkozatot, amelynek célja, hogy segítse az Európai Unió parlamentje által ez év februárjában elfogadott gyógyszerhamisítás elleni direktíva végrehajtását.
2011.09.28. Hírek

Késleltethető a regenerálódó sejtek öregedése

Szerveink öregedő sejtjeit érett őssejtek pótolják, melyek elősegítik a károsodott vagy már működésképtelen sejtek cseréjét. Ezeknek az őssejteknek a pusztulását sikerült kutatóknak megakadályozni, és ezzel egész sor, a kor előrehaladtával megjelenő vagy romló betegség kezeléséhez segítséget nyújtani - ismertette a Cell Cycle legújabb tanulmánya.
2011.09.28. Hírek