hírek

MOK: Az orvosi köztestület segélykiáltása: Nincs tovább!

A 2011. márciusában elfogadott egységes kamarai törvény értelmében tartotta alakuló Országos Küldöttközgyűlését a Magyar Orvosi Kamara 2011. szeptember 24-én Budapesten. A küldöttek segélykiáltás formájában fogalmazták meg aktuális mondandójukat az egészségügy kiteljesedő válsága kapcsán.
2011.09.27. Hírek

Az ÁNTSZ és a MÁV is készül az új szabályok betartatására

Közös ellenőrzési akciót tartott a Kunszentmiklós-Tass és Budapest között közlekedő egyik reggeli vonaton a Ráckevei Kistérségi, illetve a XX., XXIII. Kerületi Népegészségügyi Intézet, valamint a MÁV Start Zrt. A rendőrség együttműködésével vizsgálták a Nemdohányzók Védelméről Szóló törvény előírásainak betartását.
2011.09.27. Hírek

Megkerülhetetlen döntések - újra jöhet a vizitdíj?

A forráskivonás és az ellátások reálértékének csökkenése miatti feszültség csakis az intézményrendszer struktúrájának átalakításával és a társadalombiztosítási csomag szűkítésével oldható fel, enélkül illúzió marad a fenntartható egészségügy.
2011.09.27. Hírek

Ismét lesz közgyógylista

Október elsejétől változik a közgyógyellátás rendszere; felírni csak azokat az orvosságokat lehet majd közgyógyellátásra, amelyek szerepelnek a listán.
2011.09.27. Hírek

Intelligens gyógyászati segédeszköz - Addig terheljem, amíg nem fáj?

A csonttörések gyógyításában alapvető kérdés a rehabilitáció, az utóbbinak pedig alapfeltétele a sérült testrész mozgatása. Igen ám, de milyen erővel mozgassuk az összeforróban lévő csontot? Erre a célra fejlesztettek ki magyar orvosok és mérnökök egy intelligens eszközt, amely méri és regisztrálja a gyógyuló alsó végtagot ért terhelést.
2011.09.27. Hírek

WHO: valóban terjed a gyermekbénulás vírusa Kínában

Már a WHO is megerősítette, gyermekbénulás-járvány fenyeget; az ujgur nemzetiség által lakott észak-nyugat-kínai Hszincsiang (Xinjiang) tartományban az elmúlt két hónap során kilenc, a WPV1 poliovírussal összefüggésbe hozható megbetegedést regisztráltak.
2011.09.27. Hírek

A páciensek tartanak az orvosgyakornokoktól

A kutatók szerint annak ellenére, hogy az emberek többsége támogatja a gyakorló kórházak működését, ahol az orvosnövendékek kitanulhatják a szakmát, azt már nem igazán szeretik, ha gyógyításukban egy tanonc is részt vesz. A legfrissebb kutatási eredmények szerint ugyanis egyre több beteg akarja előre tudni, hogy részt vesz-e a műtétje elvégzésében orvosgyakornok is.
2011.09.27. Hírek

A sztóma típusai, gondozása

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO október 2-át a sztómások világnapjává nyilvánította, azzal a céllal, hogy világszerte felhívja a közvélemény figyelmét a stomások, a bél- és vesevezeték-kivezetéssel élők gondjaira. Magyarországon viszonylag keveset foglalkoznak a problémáikkal, ugyanakkor az utóbbi években a magyar tömegtájékoztatási eszközök is egyre többet foglalkoznak ezekkel a hátrányos helyzetű betegekkel.
2011.09.27. Hírek

Sztóma és bőrproblémák

Világszerte millióknak van sztómájuk. A sztómákkal kapcsolatos bőrproblémák meglepően gyakoriak. Pedig néhány alapvető jótanács megszívlelésével ezek nagy része elkerülhető lenne.
2011.09.26. Hírek

Öt betegség, amely dollármilliárdokba kerül

Azt, hogy betegségek kezelése és a kieső munkaerő sok pénzbe kerül, eddig is tudtuk. Nemrégiben az is kiderült, hogy melyik az az öt nem fertőző betegség, amely a legnagyobb pénzügyi terhet jelenti majd a következő 20 évben. A közösség és az egyén felelősségéről dr. Babai László, életmód orvos beszélt.
2011.09.26. Hírek