hírek

Mekkora a praxisok értéke?

A háziorvosok és az orvosi kamara is évek óta szorgalmazza a praxisalap létrehozását, amellyel "kivásárolhatnák" a nyugdíjba menő orvosokat a praxisukból. A koncepció hamarosan a kormány elé kerülhet.
2011.09.26. Hírek

Egymillióval kevesebb szívhalál

Az Egyesült Államokban nyilvánosságra hoztak egy munkatervet, amelytől azt remélik, hogy a szív-és érbetegségek okozta halálozás öt év alatt egymillióval csökken. Az Egymillió szív program a társadalom minden részét és rétegét mozgósítja.
2011.09.26. Hírek

Gyógyszerárváltozás - várható mellékhatások

Nem tudni egyelőre, milyen hatásokkal jár az új, szigorúbb gyógyszertámogatási rendszer. Az amúgy is eladósodott patikusok amiatt aggódnak, hogy nem tudják eladni jelenlegi készleteiket. A háziorvosok szerint pedig tumultus lehet a rendelőkben amiatt, mert csak a patikában derül ki, hogy drágább lett a megszokott gyógyszer, vagy mert az olcsóbb készítmény egyik közeli patikában sem kapható.
2011.09.26. Hírek

Az orvosok külföldre menekülnek

A magyar egészségügy számos mutatója harmadik világbéli állapotokat idéz. A daganatos megbetegedések arányában például az egész világon csak Mongóliában és Bolíviában rosszabb a helyzet, mint nálunk. A munkaképes korúak halandósági világrangsorában a 90. helyet érdemeljük ki: előttünk Jamaica, mögöttünk Szaúd-Arábia. Vajon a legfrissebb kormánypárti elhatározások javítanak, vagy inkább rontanak a helyzeten? Egyebek mellett ezt szerette volna megtudni Sinkó Eszter egészségügyi közgazdásztól Barát József, a 168 óra munkatársa.
2011.09.26. Hírek

A diagnózis új iránya: szív-MRI

A kardiológia legújabb segítsége a szív mágneses rezonancia vizsgálata (CMR), amely pontosságával és érzékenységével hatalmas segítség orvos és beteg számára. Egy belga és egy ausztráliai kutató a Presse Medicale legújabb számában írt összefoglaló referátumot az eljárásról.
2011.09.26. Hírek

Komplex rehabilitációs program indul Szegeden

Agyvérzésen átesett betegek számára az országban egyedülálló rehabilitációs program indul a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), a páciensek számára az állami tulajdonú SZEFO Zrt. biztosít munkaterápiás lehetőséget – közölte Szabó Gábor rektor pénteken a csongrádi megyeszékhelyen.
2011.09.26. Hírek

Lombikbébi-egyesület: Magyarországon elakadt a lombikbébiprogram

Az egyesület szombaton Budapesten tartja tizennegyedik "lombikbébi-találkozóját", amelynek célja, hogy bebizonyítsák: a lombikbébiprogramban született csöppségek "nagyon jó helyre" jöttek a világra, és a programot érdemes tovább támogatnia a kormányzatnak minden gazdasági nehézség ellenére - hangsúlyozták.
2011.09.26. Hírek

Példaértékű a fonyódi egészségügyi fejlesztés

A fonyódi szakrendelő példa arra, hogy kell összefogással egészségügyi ellátást biztosítani - mondta Repa Imre, a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója a 400 millió forintos beruházás átadó ünnepségén pénteken.
2011.09.26. Hírek

Nincs változás a változókorban a szívben

Hamisnak bizonyult a régi feltételezés, hogy a fiatalabb nőket a hormonok megvédik a szívbetegségektől, míg a változás kora után a szívroham esélye megnő - amerikai kutatók vizsgálata arra utal, hogy ennek valószínűleg a fordítottja igaz: a férfiaknál valamilyen tényező fiatal korban felgyorsíthatja a koszorúér-betegséget, de egyébként férfiak és nők a kor előrehaladásával egyformán lesznek szívbetegek.
2011.09.26. Hírek

A hysterectomia és az endometrialis ablatio hatékonyságának összehasonlítása menorrhagia kezelésében

A havonta jelentkező menstruációs ciklus, egy nő életében több százszor lezajlik, éppen ezért elkerülhetetlen, hogy néha anomáliák jelentkezzenek a ciklus során. A ciklusonként 80 ml –t meghaladó mennyiségű menstruációs vérzés excesszívnek tekinthető, ám az abnormális vérzés definiálásához számos egyéb tényezőt is figyelembe kell vennünk, és a kiválasztott kezelés nagyban függ a beteg egyéni érzékenységtől.
2011.09.25. Hírek

A televízióban folytatódik az egészségtelen ételek reklámozása

Annak ellenére, hogy napjainkban már sok helyen korlátozzák a magas só, cukor és zsírtartalmú ételek propagálását, a gyermekeket megcélzó televíziós reklámok többsége még mindig ezeknek az ételeknek a fogyasztását presszionálja–olvasható az Archives of Pediatric and Adolescent Medicine online kiadásában.
2011.09.25. Hírek