hírek

A passzív dohányzás károsítja a spermiumok DNS-ét

Az International Agency for Research on Cancer kutatásai szerint egy egereken végzett kutatás során bebizonyosodott, hogy a passzív dohányzás a spermiumok DNS-ében genetikai mutációkat okoz. Amennyiben ez a defektív hatás a humán genom esetében is érvényes, azok a férfiak, akik ki vannak téve a passzív dohányzás ártalmainak, tovább örökíthetik a genetikai károsodásokat.
2011.09.25. Hírek

1918-as világjárvány - érdekes vizsgálati eredmények

Megtalálták a spanyolnátha ötvenmillió áldozata közül az első hatvannyolcat, az 1918-ban, légúti fertőzésben elhunyt amerikai katonák szövetmintáinak vizsgálata azt tanúsítja, hogy a spanyolnátha kórokozója, amely ötvenmillió emberi életet követelt, négy hónappal a világjárvány kitörése előtt már "körözött" az Egyesült Államokban.
2011.09.24. Hírek

A fogyástól nő a szexuális étvágy

Egy kis ausztrál tanulmány kimutatásai szerint a 2-es típusú diabéteszes túlsúlyos férfiaknál a problémák esetében is javulás állt be a kalóriaszegény diétának köszönhetően annál a vizsgált 31 férfinál, akik nyolc hónap alatt 5-10%-ot fogytak testsúlyukból.
2011.09.24. Hírek

Konferencia a tinnituszról

Augusztus 19-21.-ig tartották a konferenciát a tinnituszról a Buffaloi Egyetem szervezésében, a tinnitusz okairól, diagnózisáról és gyógymódjáról.
2011.09.24. Hírek

A jövő reformjainak alapja lehetne az adatok központosított nyilvántartása

Noha a költségvetés állapota nem kedvez az egészségügyi reformnak, az egészségügyi diagnosztikai berendezésekből és a betegek kórlapjaiból érkező adatok központosított nyilvántartása összességében megtakarítást hozhatna. Az Optisoft szerint e hatékonyságnövelő beruházással az ellátás színvonala is emelkedne.
2011.09.24. Hírek

Mikor fizetnek a kórházak?

A második negyedévben 127 milliárd forintra nőtt az egészségügyi intézmények tartozása, amiből 45 milliárd határidőn túli. A gyógyszerellátók mellett az orvostechnikai beszállítók viselik a legnagyobb terheket.
2011.09.23. Hírek

Gyógyszerárváltozások - ki jár jól?

Az újonnan bevezetett vaklicitnek köszönhetően október 1-jétől 908 vényköteles gyógyszer ára változik; ettől az egészségügyi tárca azt reméli, hogy jövőre 20 milliárd forinttal kevesebbel kell támogatnia az orvosságok árát.
2011.09.23. Hírek

Sztereotípiákat felszaggató új szemlélet - A jobb agyféltekés rajzolás terápiás alkalmazása

Egyedülálló módon, Magyarországon elsőként pszichiátriai betegek körében terápiás céllal próbálták ki Veszprémben a jobb agyféltekés rajzolást. Az eredmény a szakembereket is meglepte. A hagyományostól eltérő - más néven "művészi" vagy sztereotípiáktól mentes - látásmód bárki számára elsajátítható, és ami a legfontosabb: a rajzolás tartós sikerélményt, önbizalmat ad függetlenül attól, hogy egészséges vagy valamilyen mentális problémával küzdő emberről van szó.
2011.09.23. Hírek