hírek

Mellbevágó szilikoncsőd

Betiltott francia szilikonmellel él Magyarországon csaknem 5000 nő. Bár Párizsban felfüggesztették az implantátum forgalmazását és számos per indult az azóta csődbe ment gyártó ellen, itthon eddig csak az interneten vetett nagyobb hullámokat az ügy.
2011.09.05. Hírek

Döbbenetes adósságnövekedés

A kórházak államosítása előtt meg kell állapodni arról, ki állja a 45 milliárd forintot meghaladó adósságuk cechjét, de azt is el kell dönteni, ki fizeti vissza az önkormányzatoknak a gyógyítás fejlesztésére fordított milliárdokat. Úgy tűnik, nincs szükség 160 kórházra, hatvanat más feladatra kell átalakítani.
2011.09.05. Hírek

Önmagától visszahúzódó injekciós tűt fejlesztettek ki

Önmagától visszahúzódik az új orvosi fecskendő, amikor érzékeli, hogy elérte a vénát, így csökkenhet a félresikerült intravénás injekciózások száma - számolt be a nottinghami Trent Egyetem kutatóinak innovációjáról a The Daily Telegraph című brit napilap.
2011.09.05. Hírek

Egyre gyakoribb a fiatalkori öngyilkosság - okok, megoldások

Az önkezű gyerekhalál mindig a legszörnyűbb tragédia. Feloldhatatlan gyász a családtagoknak. Az önpusztító hajlamot azért is nehéz statisztikailag mérni, mert nálunk a "befejezett öngyilkosságoknak" sokszorosa, akár tízszerese is lehet a kísérletek száma. S mivel ezeket az egészségügyi intézményeknek nem kell jelenteniük, az esetek többsége titokban marad. Ami azért is baj, mert aki egyszer megkísérelte a "halálos próbát", nagy valószínűséggel megismétli.
2011.09.05. Hírek

Iskolai drogprevenció: országszerte mintegy 400 program

Magyarországon a kábítószerek kipróbálása jellemzően 14-16 éves korban, azaz a középiskolás években történik. Ez az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb, azaz az idősebb korosztályokban, az egyetemi évek alatt mind nagyobb a tiltott szerek kipróbálásának aránya.
2011.09.05. Hírek

Mégis "csodaital" a kávé német kutatók szerint

Régóta vita az orvosok körében, hogy egészséges vagy egészségtelen-e a kávé, illetve mennyi az egészséget nem károsító, napi megengedett mennyiség. Német kutatók most egyértelműen amellett tették le a garast, hogy "csodaitalról" van szó.
2011.09.04. Hírek

Az amygdala segít felismernünk az állatokat

Egy új vizsgálat szerint az állatok elől vagy azok utáni futás évei hátrahagyták nyomukat az emberi agyban, hiszen agyunk már akkor is akcióba lendül, ha csak egy állatfotót nézünk. Mindegy mennyire válunk városlakóvá, az állatok semmi máshoz nem foghatóan vannak kihatással agyunkra – mutatja egy, a Nature Neuroscience folyóiratban publikált tanulmány.
2011.09.04. Hírek

A mogyorófogyasztás előnyei 2-es típusú cukorbetegeknél

A torontói St. Michael's Hospital kutatása szerint az olajos magvak napi rendszerességgel történő fogyasztása kedvező hatást gyakorol a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők egészségi állapotára és hozzájárul a betegség komplikációinak megelőzéséhez. - olvasható a Diabetes Care című folyóiratban megjelent beszámolóban.
2011.09.03. Hírek