hírek

Új szűrési protokoll a pancreas carcinoma korai diagnózisára

A CA 19-9 tumormarkerek szérumszintjének vizsgálata jelezheti az endoscopos ultrahang használatának (EUS) szükségességét, így az eddig használt detekciós eljárásokhoz képest, nagyobb hatékonysággal azonosítható a korai stádiumban lévő pancreas carcinoma. - olvasható a Gastrointestinal Endoscopy nyári kiadásában.
2011.09.03. Hírek

Őssejtkezelés a sclerosis multiplex gyógyítására

Angliai kutatók hosszú távú klinikai kísérletsorozatba kezdtek annak kiderítésére, hogy őssejtkezeléssel valóban eredményesen és biztonságosan kezelhető-e az egyik leggyakoribb neurológiai megbetegedés, a sclerosis multiplex (SM).
2011.09.03. Hírek

Mit kell tudni a keresztallergiáról, az orális allergia szindrómáról?

Hazánkban a nyár végén, ősz elején jelentkezik a legtöbb allergiás probléma – elsősorban a légkörben található magas parlagfű-pollen koncentráció miatt. Ilyenkor a hagyományos „szénanáthás” tünetek (pl. orr- és szemviszketés, orrfolyás, orrdugulás, könnyezés, tüsszögés) mellett bizonyos ételek elfogyasztása után pár perccel a száj, garatra korlátozódó kellemetlen szubjektív tünetek: pl. ajak- vagy nyelvduzzanat/bizsergés, lágyszájpad- vagy garatviszketés, stb. is felléphetnek. Ezt a tünet-együttest orális allergia szindrómának hívják, melynek hátterében az ún. keresztallergia jelensége áll.
2011.09.02. Hírek

Ígéretes a "célra tervezett" rákellenes vírus

Az első sikeres tesztjein van túl az a "méretre szabott" vírus, amely a véráramba fecskendezve képes kiválasztani a célba vett ráksejteket a testben - idézte kanadai kutatók eredményét a BBC hírportálja.
2011.09.02. Hírek

Együtt a Richter és a STADA

A Richter Gedeon Nyrt. és a STADA Arzneimittel AG együttműködési szerződést kötött két gyógyszerkészítmény fejlesztéséről és értékesítésükről – jelentette be a magyar gyógyszeripari társaság.
2011.09.02. Hírek

Ma lép hatályba a chipsadó

A 2011. július 19-én kihirdetett népegészségügyi termékadóról szóló törvény szeptember 1-től lép hatályba. Az adó a népegészségügyileg nem hasznos élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítása, valamint az egészséges táplálkozás előmozdítása, illetve az egészségügyi szolgáltatások, különösen a népegészségügyi célú programok finanszírozásának javítása érdekében jött létre.
2011.09.01. Hírek

Vannak még rendezetlen kérdések a fővárosi kórházátadásokkal kapcsolatban

Még jó néhány kérdés van, amelyet rendeznünk kell, mielőtt a kormánynak átadnánk a kórházakat, itt csak maga az elképzelés "stabilizálódott", a módja "még picit nyitva van" - válaszolta Tarlós István főpolgármester az MTI kérdésére szerdán, azzal összefüggésben, miért vonta vissza a kórházak állami kézbe adásával kapcsolatos közgyűlési előterjesztést.
2011.09.01. Hírek

Szócska Miklós: csaknem egyensúlyi helyzetben az egészségügyi kassza

A romló helyzet ellenére az egészségügyi kasszát sikerült csaknem egyensúlyi helyzetbe hozni, így ha nem történik semmi váratlan a külgazdasági folyamatokban, akkor az év végén lesznek eszközök a kisebb problémák kezelésére - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerdán egy budapesti rendezvényen.
2011.09.01. Hírek