hírek

Egyre öregebb autókkal menthetnek

Az eddigi 10 évről 13-ra emelték azt a maximális kort, amíg a gépkocsik használhatók mentésre. A szakszervezet aggódik, mondván, ezzel egyidejűleg szigorítani kellett volna a járművek műszaki ellenőrzését. Eközben a mentőszolgálatnak továbbra sem sikerült szerződést kötnie az új autók beszerzésére, a közbeszerzési eljárás eredményét ugyanis ismét megtámadták.
2011.08.24. Hírek

Ausztriából is elvándorolnak a friss diplomás orvosok

Még nincs nagy gond, de vidéken már érezhetően nehezebb betölteni a család orvosi állásokat. Sőt: a legnagyobb osztrák kórházban, a bécsi AKH-ban is egyre több a betöltetlen állás. Ha nem sikerül megakadályozni az elvándorlást, hamarosan súlyos orvoshiány sújtja majd az osztrák egészségügyet.
2011.08.24. Hírek

Tervek a chipsadó elkerülésére

Számos ötlet látott napvilágot a chipsadó elkerülésére a termékek felhalmozásától a csökkentett koffein-, cukor- és sótartalmú portfólió kialakításáig. A kereskedelmi szövetség információi szerint a raktározás egyelőre nem pörgött fel.
2011.08.24. Hírek

OEP: több gyógyszer ára jelentősen csökkenhet októberben

Több gyógyszer, egyebek között vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentők, antidiabetikumok, antidepresszánsok, valamint onkológiai szerek ára jelentősen csökkenhet októberben - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) kedden az MTI-vel.
2011.08.24. Hírek

A halolaj javítja az agyműködést

A táplálékkiegészítőként használt halolaj az utóbbi időben igen népszerűvé vált, többnyire a szív-és érrendszeri betegségek megelőzése céljából, de szedték az Alzheimer-kór előrehaladásának lassítása végett is. Amerikai kutatók az Alzheimer-kór nemzetközi kongresszusán számoltak be az utóbbi területtel kapcsolatos biztató eredményekről.
2011.08.24. Hírek

Kiszélesítették a pályázati lehetőséget a rezidenseknek

Újabb pályázati kört hirdet a NEFMI a „Szakorvosjelöltek Markusovszky Lajos Ösztöndíjára” és a „Szakgyógyszerész-jelöltek Than Károly Ösztöndíjára”. Az új pályázati kiírás hamarosan megjelenik az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal honlapján és az Egészségügyi Közlönyben is.
2011.08.23. Hírek

Felére csökkenhet a kórházak száma

Az államosítás következménye, hogy kevesebb lesz a kórház, de ez nem jelenti azt, hogy állások szűnnek meg - mondta Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke.
2011.08.23. Hírek

A testedzés befolyásolja a gyógyszer hatását

Az Alberta Egyetem kutatója, Dr. Normand Boulé várakozásával szemben azt tapasztalta, hogy amikor a 2. típusú diabéteszes a metformin gyógyszer szedése mellett valamilyen testmozgást végez, akkor nem jelentkezik a remélt dupla erős vércukor-csökkentő hatás: a gyógyszeré és a testmozgásé együttesen. A 2. típusú cukorbetegeknek viszont általában ezt a két együttes terápiát szokták javasolni vércukor-szintjük karbantartására.
2011.08.23. Hírek