hírek

Fejlesztés a pécsi koraszülött osztályon

35 intenzív ágyat vásárol koraszülötteknek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja az elnyert uniós támogatásból. Egy-egy speciális ágy 12 millió forintba kerül. A fennmaradó összeget a műszerpark korszerűsítésére fordítja az intézmény.
2011.08.23. Hírek

Hőségriadó! - Kánikulával búcsúzik a nyár

A megbízott országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján kedden 0 órától 24 óráig másodfokú, szerdán 0 órától pedig pénteken 24 óráig harmadfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére.
2011.08.22. Hírek

Ma van a Nemzetközi Vöröskereszt "születésnapja"

1864. augusztus 22-én, az első genfi egyezmény aláírásakor született meg a Nemzetközi Vöröskereszt, az első semleges szervezet, mely a harctéri sebesültek ellátására szakosodott. Az alapító, Henri Dunant által megálmodott Vöröskereszt az elmúlt 150 évben a történelem valamennyi jelentős hadszínterén megjelent, és katonák millióinak életét mentette meg.
2011.08.22. Hírek

Exportképes a magyar orvosképzés

Sokszoros a külföldiek túljelentkezése az hazai orvoskarokra, ám a szűk oktatási kapacitások miatt 2100-nál több fiatalt nem tudnak felvenni. Pedig minden öt külföldi hallgató egy munkahelyet tart fenn, s jelenleg 24 milliárd forinttal növeli a GDP-t.
2011.08.22. Hírek

Tényfeltáró könyv a német gyógyszerlobbiról

Ki ne ismerné Bertolt Brecht szállóigévé vált mondását, amely szerint mi egy bank kirablása egy bank alapításához képest? Hasonló mondást engedett meg magának minap a Deutschlandfunk rádió Büchermarkt műsorában Wolfgang Schorlau. A német író-újságíró, akinek e hónapban jelent meg új könyve a Kiepenhauer & Witsch kiadónál, a mű megírása érdekében végzett előtanulmányok, interjúk, háttérbeszélgetések alapján korunk "lehető legnagyobb bűncselekményének" nevezte egy gyógyszeripari konszern alapítását.
2011.08.22. Hírek

Ma még jelentkezhetnek a szakorvosjelöltek az ösztöndíjprogramra

Ma még jelentkezhetnek a szakorvosjelöltek arra az ösztöndíjprogramra, amelyben a képzésüket kezdő fiatalok öt évig havi nettó százezer forintos támogatást kapnak, ha vállalják, hogy legalább tíz évig a magyar állami egészségügyben dolgoznak, és nem fogadnak el hálapénzt. A rezidensszövetség elnöke szerint náluk nagyjából tízen érdeklődtek az ösztöndíjról.
2011.08.22. Hírek

Vérnyomáscsökkentő hatása van több fehérje fogyasztásának

Sokan szeretnék gyógyszerek szedése nélkül csökkenteni az emelkedett vérnyomást és az általánosan ismert, hogy kevesebb konyhasó fogyasztása ebben fontos tényező, de most újabb táplálkozási szempont szerepére derült fény: a fehérjeevés jelentőségére. Amerikai kutatók vizsgálata szerint a sovány fehérjékben gazdag étel csökkenti a magasabb vérnyomást.
2011.08.22. Hírek

Megtripláznák a fizetőbeteg-ellátásból származó bevételeket

Nemrég fogadta el a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szenátusa azt a határozatot, amelynek révén külön státuszt hoztak létre a biztosítókkal és betegfejvadász cégekkel való kapcsolattartás céljából. Minderre azért volt szükség, mert a Klinikai Központ (KK) szeptembertől a szabad kapacitásai terhére növelné fizetős betegellátás-szolgáltatását, így növelve első lépésben duplájára-triplájára az ebből a tevékenységből származó bevételeit.
2011.08.22. Hírek