hírek

Orvosképzés: az oktatók is külföldre mennek

Ma a hallgatókat megfelelő szinten tudjuk oktatni, de tény, hogy ha folytatódik a fiatal orvosok tömeges külföldre vándorlása, akkor néhány éven belül komoly gondot okozhat az idegen nyelvű képzéseinken az oktatóhiány - mondta Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora.
2011.08.18. Hírek

Generációkon át öröklődhet a stressz

A gyermekkorban elszenvedett hatásokat az anya átörökíti utódaira, a terhes anyai 'örökség' az utódok viselkedésére gyakorolt negatív hatásban, a stresszel szembeni rugalmatlanságukban mutatkozott meg. - állapította meg a Haifai Egyetem kutatócsoportja állatkísérletei alapján.
2011.08.18. Hírek

"Öngyilkos merénylőkkel" a szuperbaktériumok ellen

Sikerrel szállnak szembe a szingapúri kutatók által létrehozott "öngyilkos merénylő" mikroorganizmusok a Pseudomonas aeruginosa baktérium, egy olyan kórokozó ellen, amely végzetes lehet a legyengült immunrendszerű betegek számára.
2011.08.18. Hírek

Rontaná az ellátást a bérpótlék eltörlése

Felgyorsíthatja a szakdolgozók elvándorlását az egészségügyből a műszakpótlék eltörlése, pedig az ápolók tizede már most is hiányzik a kórházakból; legsúlyosabb helyzetben a fővárosi intézmények vannak. Ha mégis így változna a munka törvénykönyve, újabb 10 milliárd forinttal rövidülne az ágazat, amelyet más jogcímen pótolni kellene. Ám a jövő évi költségvetési keretszámok ismeretében kevés a forráspótlás esélye, sőt, az energiaárak várható emelésének fedezetét is csak a bérköltségekből tudják előteremteni.
2011.08.18. Hírek

Ügyeletek és lezárások augusztus 20-án

Idén is a központi bázis felügyeli az augusztus 20-i rendezvények biztonságát; a szakemberek rendkívüli, a biztonságot veszélyeztető körülmények esetén akár a programok megszakítása mellett is dönthetnek - közölte a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság kedden az MTI-vel. Ha vihar közeledik, a Duna-parton elhelyezett hangosítókon értesítik a tűzijáték nézőit.
2011.08.17. Hírek

A gyenge forint fojtogatja a kórházakat is

A pénzpiaci válság miatt jó néhány egészségügyi beszállító már azt jelezte, hogy 8-10 százalékkal emelni kívánják áraikat - közölte Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke, a miskolci megyei kórház főigazgatója.
2011.08.17. Hírek

Bárkire veszélyes lehet a hirtelen szívhalál

Mindenki emlékszik azokra az eseményekre, amikor a verseny vagy meccs közben a nagyszerűen edzett sportoló hirtelen összeesett és meghalt. Francia kutatók öt esztendei vizsgálata azt igazolta, hogy ilyen drámai esemény rekreációs sport közben is előfordul, de ha a környezetben lévők késedelem nélkül segítenek, gyakran visszafordítható.
2011.08.17. Hírek

Csaknem 350 településen nincs szervezett védőnői ellátás

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint sérti a gyermekek egészséghez való jogát, hogy Magyarországon nagyok a területi eltérések a védőnői ellátáshoz való hozzáférésben, csaknem 350 településen pedig egyáltalán nincs szervezett ellátás.
2011.08.17. Hírek