hírek

Uniós támogatással fejlesztik a koraszülött-ellátást Szegeden

Uniós támogatással korszerűen felszerelt, harmincágyas koraszülött intenzívosztályt alakítanak ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyermekgyógyászati klinikáján; a 382 milliós beruházás 10 százalékos önrészét a város önkormányzata állja – jelentette be Botka László (MSZP) polgármester és Szabó Gábor rektor kedden, a csongrádi megyeszékhelyen.
2011.08.17. Hírek

Nincs nagy gond a létszámmal a klinikákon

Tegnap több újság is tényként közölte, hogy a pécsi klinikákról a közelmúltban egyszerre negyven nővér távozott - egy fejvadászcég németországi munkahelyekre közvetítette ki őket.
2011.08.16. Hírek

Infokommunikációs outsourcing az egészségügyben is

A sikeres outsourcing kiindulópontja mindig a világos üzleti stratégiára alapozott informatikai stratégia, aminek egyik megvalósulási formája, hogy szoros együttműködés jön létre egy it-partnerrel. Fontos, hogy ez a partner erre szakosodott, sok ügyféllel rendelkező informatikai vállalkozás legyen eltérő tudásbázissal és vállalati kultúrával.
2011.08.16. Hírek

Extrém sport - extrém TB

Megint téma lett az extrém sportolókat sújtó 2007-es jogszabály, melynek lényege: a megsérült ultráktól az állam gyakorlatilag megvonja az egészségügyi ellátás társadalombiztosítási finanszírozását.
2011.08.16. Hírek

Elásott emberek - DNS-vizsgálattal megállapítható a személyazonosság

DNS-vizsgálattal állapítható meg a legpontosabban az elhunytak személyazonossága, ám ez az eljárás normál esetben is legalább egy hónapot vesz igénybe, és rendkívül költséges - közölte Bajnóczky István, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Igazságügyi Orvostani Intézetének egyetemi tanára hétfőn az MTI-vel.
2011.08.16. Hírek

Egy hatóanyag minden vírusfaj ellen

Amerikai kutatók olyan vírusellenes szert fejlesztettek ki, amely - a széles spektrumú antibiotikumokhoz hasonlóan - a legkülönfélébb vírusfertőzéseket képes lehet leküzdeni.
2011.08.16. Hírek

Fesztiválozók: Az egészség ügy

Debrecen legnagyobb zenei fesztiválját látogató fiatalok csaknem kétharmada használja az internetet egészséggel kapcsolatos információk keresésére, derül ki a Szinapszis Piackutatató Kft. és a WEBbeteg.hu közös felméréséből. Bár a minta nem országosan reprezentatív, hiszen a megkérdezettek többsége a keleti régióban, azon belül is Hajdú-Bihar megyében él, az eredmények mégis elgondolkodtatóak.
2011.08.15. Hírek

Szükség van-e az egészségtelen ételek megadóztatására?

A táplálkozástudomány szakorvosai, adószakértők, élelmiszeripari illetékesek és politikusok világszerte azon vitatkoznak, hogy befolyásolják-e adóintézkedésekkel az egészségtelen élelmiszerek fogyasztását, ezáltal küzdve az elhízás, a cukorbetegség és a helytelen táplálkozási szokások terjedése ellen. Az European Heart Journal szaklap szerkesztőségi közleményben foglalja össze a jelen helyzetet.
2011.08.15. Hírek

A jövő szívritmus-szabályozója öt év helyett ötven évig működhet

Egy új kísérleti technika, amely kis energiájú fénnyel ingerli a szívizom sejtjeit, előrevetíti, hogy a jövő a fénnyel működtetett szívritmus-szabályozó műszereké - a kísérleten dolgozó nemzetközi kutatócsoport közleményét az Amerikai Szív Szövetség folyóirata, a Circulation: Arrhythmia & Electrophysiology közölte.
2011.08.15. Hírek