hírek

Elhúzódó gondok a légi mentőknél

Két éve nincs tartalék helikoptere a légi mentőknek, 2009-ban ugyanis karbantartás közben megsérült az egyik gép. Másikat eddig nem vásároltak, még a közbeszerzést sem írták ki, pedig a biztosítótól és a minisztériumtól kapott pénz már réges-régen megérkezett az Országos Mentőszolgálathoz.
2011.08.12. Hírek

Az orvosok fognak fizetni elvesztett műhibaper esetén

Nemcsak szándékos, hanem gondatlan károkozás esetén is átháríthatnák a dolgozóikra a kár teljes összegét a munkáltatók - ez szerepel a munka törvénykönyve (Mtk.) tervezett módosításában. Ez egy műhibaper miatt az egészségügyben akár több tíz millió forintot is jelenthet, amiért az orvos teljes vagyonával felelne.
2011.08.12. Hírek

Mit mondanak a rezidensek?

Még néhány napig jelentkezhetnek a szakorvosjelöltek a kormány ösztöndíjpályázatára. Tavaly 1200 orvos kért külföldi munkára jogosító igazolást a vonatkozó hatóságtól, miközben csak 800 diák végzett a hazai orvosi egyetemeken.
2011.08.12. Hírek

Szükség esetén új ereket is növeszthetünk

Valamennyi szervünk egészséges működéséhez jó vérellátásra, vagyis ép érrendszerre van szükség: egy új tudományos eredmény azt a reményt kelti, hogy a jövőben az elzáródott, életfontosságú erek helyébe új vérereket növeszthetünk.
2011.08.12. Hírek

A gyermek immunválaszát az anyai citokintermelés befolyásolja

A terhesség alatti anyai citokinkoncentráció korrelál a gyermek egy éves korában észlelhető citokin szintekkel, azonban az atópiás dermatitis kialakulására kizárólag az anya atópiájának megléte hajlamosít, a terhesség alatti citokin szinttel nem függ össze – olvasható az Allergy folyóirat augusztusi kiadásában.
2011.08.12. Hírek

Csalók próbálnak orvosoktól pénzt szerezni

A Puskás Tivadar Közalapítvány jelezte, fennáll a veszélye annak, hogy egyes cégek interneten orvosoknak hirdetési szolgáltatást nyújtanak jogtalanul, megtévesztve őket és nem kevés pénzt kérve a szolgáltatásokért.
2011.08.11. Hírek

Az egészségügyi iparnak nyitottabbnak kell lennie a mobil megoldásokra

Az Accenture (NYSE: ACN) legújabb kutatása szerint egyre több cég ruház be mHealth megoldásokba. A mobil egészségügyi technológiába vetett kísérletek pozitív eredményeket mutattak beteggondozás és költséghatékonyság terén is. Éppen ezért az Accenture az mHealth megoldások (pl. webes és mobil gyógyszer-megfelelőségi megoldások) szélesebb körű elfogadását és gyors növekedését jósolja, a fizetés egyszerűsége és a használat alacsony korlátai miatt.
2011.08.11. Hírek

A halolaj jót tesz a magzatnak

Többszörösen telítetlen omega-3 zsírsav fogyasztása terhesség alatt azt eredményezte, hogy a megszületett csecsemők az első fél év során ritkábban mutatták megfázás tüneteit. Nemzetközi munkacsoport nagy figyelmet kivívó tanulmányát a Pediatrics gyermekgyógyászati szaklap legújabb száma közölte.
2011.08.11. Hírek

Betegségről árulkodik a lélegzet

Azok az emberek, akik aggódnak rossz leheletük miatt, a kelleténél gyakrabban nyúlnak a fogkefe vagy valamilyen mentolos cukorka után. A jövőben azonban a kilégzés összetételének személyes ellenőrzése sokkal többet nyújthat a lehelet frissítésénél. A tudósok ugyanis kifinomult elektronikus és kémiai érzékelőket fejlesztettek ki a kilélegzett levegő összetételének vizsgálatára - rákra, tuberkulózisra, asztmára vagy más betegségekre, sőt sugárterhelésre utaló elemek után kutatva.
2011.08.11. Hírek