hírek

Védőoltás szívinfarktus ellen?

Évszázadok óta ismert, hogy az érelmeszesedés különleges gyulladás az érrendszerben és arra is voltak adatok, hogy az olyan heveny gyulladással járó fertőzések, mint az influenza ugyancsak szerepet játszhatnak ebben a folyamatban. Érthető, hogy a kutatókat érdekelte: az influenza ellen kifejlesztett és hatásos oltás csökkenti-e a szívinfarktus esélyét vagy szövődményeinek kockázatát.
2011.08.09. Hírek

iPad program: a következő orvosgeneráció oktatása

A kaliforniai Irvine Orvosi Egyetem elsőéves hallgatói egy speciális program keretében mindannyian iPad-del kezdhetik meg az egyetemi tanulmányaikat. A kezdeményezés célja, hogy a diákok eredményes oktatásban részesüljenek a digitális orvostudomány területén.
2011.08.08. Hírek

Figyelik a kórházak, kiből lehet donor

Ugrásszerűen nőtt a transzplantációk száma az azt ösztönző programban részt vevő kórházakban. Lényegesen több ember életét sikerült az elmúlt egy évben megmenteni. A program kiterjesztését javasolják a koordinátorok.
2011.08.08. Hírek

Az infláció ellenére négy éve 550 forint a kórházak napi élelmezési normájának összege

A múlt héten jelent meg az országos tiszti főorvos táplálkozás-egészségügyi ajánlása a közétkeztetők, köztük az egészségügyi intézmények számára. Az ajánlás az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet vizsgálati eredményei és a legújabb szakirodalom figyelembevételével készült, célja az élettani szükségleteknek megfelelő minőségű és tápértékű étkezés biztosítása.
2011.08.08. Hírek

Nem lesz TB-járulék adósok listája

Közel 105 milliárd forint az Egészségbiztosítási Alap (EA) járulékának kinnlevősége, de az adózás rendjéről szóló törvény nem teszi lehetővé a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), hogy közzétegye az adósok listáját.
2011.08.08. Hírek

Mesterséges nanorészecskék hatása a szívműködésre

A mesterséges nanorészecskéket már évtizedek óta alkalmazzák a vegyiparban, a festékgyártásban, de esetleges biológiai hatásaik még szinte ismeretlenek. Német kutatók egy évszázada kidolgozott szívkészítményt alkalmazva fontos megfigyeléseket tettek ezeknek a részecskéknek élettani hatásait illetően.
2011.08.08. Hírek