hírek

Miért mozognak kevesebbet a diabéteszesek?

A fizikai aktivitás fokozása a diabetes kezelésének szerves része, ennek ellenére egy, a Diabetes Care 2011-es online számában megjelent tanulmány szerint, a cukorbetegek kevesebb nehéz fizikai aktivitást (moderate and vigorous physical activity= MVPA) végeznek a nem cukorbetegeknél.
2011.08.07. Hírek

A felnőttkori fizikai kondíciót megalapozza a szoptatás

A Journal of Nutrition című folyóirat egyik cikkében a University of Granada új kutatása rávilágít a szoptatás eddig ismeretlen előnyére, miszerint, az anyatejjel táplált csecsemők felnőttkorukban erősebb fizikai kondícióval rendelkeznek, lábizmaik erősebbek tápszert kapó társaikénál.
2011.08.06. Hírek

Megújul a tisztiorvosi szolgálat információs rendszere

Kovács Attila helyettes tisztifőorvos az MR1-Kossuth Rádió Krónika című műsorának adott interjújában ismertette az új információs rendszer lényegét, amelynek köszönhetően egy pontos, naprakész adatbázis jön létre, amely gyorsabbá teszi az egészségügy szervezését.
2011.08.06. Hírek

Mérlegen az egészségügy előző éve

Szűkös anyagi feltételek közepette, olykor csak apró lépésekkel zajlik a kormányváltás óta az ágazat átszervezésének folyamata; megszűnt az egészségügyi tárca önállósága, az egészségügyi rendszer fenntartására fordítható összegek pedig érdemben nem változnak 2011-ben.
2011.08.05. Hírek

Túlnyomásos oxigénkamra agydaganat kezelésére?

Az egyik legrosszindulatúbb agyi daganatos betegség állapotának javítását igyekeznek amerikai agysebészek elérni azzal, hogy a beteget nagynyomású oxigénkamrába helyezik. Az új gyógymódot az eddig is alkalmazott műtét, a daganatellenes gyógyszerek és a besugárzás mellett próbálják fölhasználni a túlélési arány növelésére.
2011.08.05. Hírek

Lehet, hogy ellehetetlenül a hazai gyógyszeripar

Az első fél évben fele, a második negyedévben harmada volt a Richter Gedeon Nyrt. nyeresége az egy esztendővel korábbinak. Az idén 7,1 milliárd forintot von el a cégtől az új szabályozás, és jelentős mértékben csökkenhet a belföldi értékesítés.
2011.08.05. Hírek

Az anyatej kézi lefejtése hosszabb laktációt eredményez

Az Archives of Disease in Childhood Fetal & Neonatal Edition július 11-i online számában publikált, randomizált kontrollált vizsgálat szerint, a korai postpartum periódusban, az anyatej kézzel történő lefejtése hosszabb szoptatási időszakot tesz lehetővé az elektromos mellszívó pumpák használatával szemben.
2011.08.05. Hírek