hírek

Változhatnak a Sportkórház feladatai

Átalakítaná a kormányzat a sportegészségügy rendszerét. Ennek vélhetően azok a szakmai vélemények állnak a hátterében, amelyek szerint az ellátás mindenképpen fejlesztésre, erősítésre szorul ezen a területen is.
2011.07.28. Hírek

Betegjogvédelmi változások

Műhibaperek helyett az orvos és a beteg közötti hatékonyabb kommunikációval javítana az egészségügyi ellátáson és visszaszorítaná a betegek panaszait a kormány. A feladatot egy új, a terv szerint idén év végéig létrejövő betegjogi központ látja majd el. Az átalakításnak vesztesei is vannak: több, a betegek panaszait vizsgáló jogvédő munkaidejét és fizetését harmadával csökkentik.
2011.07.28. Hírek

Jól sikerült az OEP első féléve?

Első ránézésre úgy tűnhet, jól sikerült az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) első féléve: mérlege a tervezettnél 33 milliárd forinttal kisebb, csupán 12,5 milliárdos hiányt mutat.
2011.07.28. Hírek

Világszerte 121 millió a depressziósok száma

A depresszió világszerte 121 millió embert érint, a betegség legsúlyosabb formájában öngyilkossághoz vezethet, amely évente 850 ezer ember haláláért felelős - idézte kutatók megállapítását a ScienceDaily ismeretterjesztő portál.
2011.07.28. Hírek

"Lábpénz": egy amputáltért még nem jár

Egyetlen láb elvesztése nem elég, legalább kettő kell a biztosítási pénz felvételéhez - ezt a tájékoztatást kapta egy férfi Nagy-Britanniában, miután amputálni kellett a bal lábát.
2011.07.28. Hírek

Ösztöndíjak kontra alacsony bérek - tények, álláspontok

A rezidensek után a szakorvosoknak és az egészségügyi szakdolgozóknak is ösztöndíjprogramot hirdet a szakállamtitkárság. Az érintettek örülnek, de szerintük ez nem oldja meg az alacsony bérek okozta gondokat, és nem tartja itthon a külföldre távozókat.
2011.07.27. Hírek

Az egészségügyi ellátórendszer jelene

Az önkormányzati törvény megújításával alapvető változások várhatók az egészségügyben is. A kormány azt latolgatja, milyen feladatokat hagyjon helyben, és melyeket államosítson. Összefoglalónk a Magyar hírlap Sinkó Eszter egészségügyi közgazdásszal, a szakminiszter tanácsadó testületének egészség-gazdaságtani tagozatvezetőjével tartott interjú alapján készült.
2011.07.27. Hírek

A betegek is koordinátát kapnak!

Júliustól a járművek GPS koordinátáit is jelenteniük kell a betegszállítással foglalkozó cégeknek. A jelentést havonta, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak kell leadni, a finanszírozás is ez alapján történik majd.
2011.07.27. Hírek

Csökkenthető a hepatitis C vírus terjedése

Magyarországon európai viszonylatban alacsony a hepatitis C elterjedtsége az intravénás kábítószer-fogyasztók körében, területi bontásban azonban nem egységes a kép, a fertőzöttek aránya Budapesten a legmagasabb. Az ártalomcsökkentő módszerek bizonyítottan csökkentik a vírusfertőzés terjedését – ismertette az általa gyűjtött adatokat az MTI-vel a Nemzeti Drog Fókuszpont közleményében.
2011.07.27. Hírek