hírek

Egészséges életmód mellett kisebb a nők hirtelen szívhalálra való hajlama

Füstmentesség, napi félóra sport, mediterrán étrend, normális testtömegindex - az eredmény: a hirtelen szívhalál kockázata drasztikusan csökken a nők körében - az amerikai egészségügyben dolgozó nők óriásvizsgálatának legújabb eredményeit a világ egyik legolvasottabb orvosi folyóirata, az Amerikai Orvosszövetség Hetilapja közölte.
2011.07.18. Hírek

Itt a gyengédebb defibrillátor

Egy új technika csökkentheti az áramütés erősségét, amelyet az elektromos instabilitás okozta szívleálláskor a megfelelő ritmus helyreállítására alkalmazni kell - közölték eredményüket kutatók a Nature tudományos magazinban.
2011.07.17. Hírek

Botox és Dysport kezelés hatékonyságának összehasonlítása

A páciensek és orvosok többsége szerint a szem környéki ráncok kezeléséhez használt Dysport (abobotulinumtoxinA) hatékonyabb a közismertebb Botox (onabotulinumtoxinA) alkalmazásánál, bár az arcizmok nyugalmi állapota esetén, nincs köztük észrevehető különbség. - állítják kaliforniai kutatók az Archives of Facial Plastic Surgery-ben írt cikkükben.
2011.07.17. Hírek

A rezidensszövetség szerint kész tények elé állították őket

A Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) szerint az egészségügyért felelős államtitkár felborította az egy éve fennálló megegyezést arról, hogy az érintettekkel való tanácskozás nélkül nem hoz döntést az ügyükben. "Ez nem oldja meg a problémát, ezért a szövetség továbbra is kitart felmondóleveles akciója mellett" - mondta Papp Magor.
2011.07.16. Hírek

Ösztöndíjat kapnak a rezidensek, ha vállalják, hogy Magyarországon maradnak

Kedvező fordulatot hozott a rezidensek számára az egészségügyi tárca vezetőinek mai bejelentése. Havonta százezer forintos ösztöndíjat kaphatnak novembertől azok a rezidensek, akik az idén jelentkeznek a szakorvosképzésbe, vállalják, hogy ettől kezdve tíz évig Magyarországon dolgoznak, továbbá nem fogadnak el hálapénzt. A kormány ezzel az intézkedéssel próbálja megállítani az orvosmigrációt és a veszélybe került hazai betegellátást.
2011.07.15. Hírek

A párbeszéd elkezdődött - Vesevédő Nemzeti program

Amikor kimondja az orvos valakinek a veséjéről, hogy működése elégtelen, akkor már nagy a baj. Ahogy Fazekas Mária, a Nemzeti Vese Program szóvivője elmagyarázza, a vese csökkenő működésének nincs érezhető, látható tünete, sokan évekig nem keresik fel háziorvosukat, hogy laborvizsgálatot kérjenek az időben történő szűrés érdekében.
2011.07.15. Hírek

Olcsó pirulával távol tartható a HIV

Egy viszonylag olcsó pirula rendszeres szedésével a férfiak és a nők is megakadályozhatják, hogy HIV-fertőzött partnerüktől elkapják a rettegett vírust. A gyógyszer kihagyhatatlan lehetőséget ad arra, hogy megakadályozzák a HIV további terjedését.
2011.07.15. Hírek

Biztonságosabbá teszi az unió az egészségügyet

Becslések szerint Európában évente legalább egymillió, injekciós tű által okozott sérülés történik. Nemcsak az egészségügyi dolgozók - azon belül is elsősorban a sürgősségi ellátásban dolgozó ápolók - vannak azonban kitéve a tűk vagy egyéb éles, hegyes tárgy okozta sérülés és ezzel együtt a vérrel terjedő különféle fertőzések veszélyének, hanem a kisegítő személyzet, takarítók, mosodai alkalmazottak is.
2011.07.15. Hírek

Forró a helyzet az új klinikán, Szegeden

Több mint 30 fokban műtenek az orvosok, és gyógyulnak a betegek a szegedi új klinikán. A vasbeton épület teljes klimatizálása megoldhatatlan, de a már meglévő kórtermi berendezéseket sem lehet egyszerre üzemeltetni - nem bírja a hálózat.
2011.07.15. Hírek