hírek

Légfrissítő okozta hirtelen szívhalál

Egy indiai bevásárlóközpontban egy fiatal nő váratlanul összeesett és látszólag meghalt. Utólag kiderült, hogy a halálos szívritmus-zavart a légfrissítőben lévő gáz okozta, de a gyors segítség hatására a hölgy túlélte a kalandot, a kezelőorvosok pedig mindenki okulására részletesen leírták a különös esetet.
2011.07.12. Hírek

E.Coli - újra megindulhat a zöldség-gyümölcs export Oroszországba

Újra megindulhatott a magyar zöldség-gyümölcs export Oroszországba a múlt hét közepétől, azt követően, hogy Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár még a múlt hónap végén lezajlott oroszországi tárgyalásain sikeresen képviselte a magyar agrárvállalkozások érdekeit - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn az MTI-vel.
2011.07.12. Hírek

Új anyag a csontpótlásban - Aerogél

Ortopéd sebészek gyakran szembesülnek olyan problémával, hogy egy csont szilánkosra törik, és egy-két apró csontdarabka nem illeszthető a helyére. Magyarán: folytonossági hiány keletkezik a csontban. Ha ez így maradna, veszélyeztetné a gyógyulást, és csökkentené a csont teherbíró képességét.
2011.07.11. Hírek

Álmatlanság kezelése agyhűtéssel

Amerikai kutatók új, gyógyszermentes megoldást dolgoztak ki a sokakat kínzó álmatlanság kezelésére: az agy hűtését, amelyről a SLEEP 2011 nemzetközi kongresszuson számoltak be.
2011.07.11. Hírek

Vezető vaksági ok - A szürkehályog

Katarakta: a szürke hályog görög eredetű neve vízesést jelent. Találó kifejezés, ugyanis mintha vízfüggönyön nézne át, ahhoz hasonló a látvány annak, akinek szemlencséje elhomályosodik a hályog miatt. Manapság szinte népbetegségnek számít, és a világon az egyik vezető vaksági okként emlegetik.
2011.07.11. Hírek

Arany nanorészecskék segíthetik a májrák korai fölismerését

Világszerte évente félmillió embernél fedeznek fel májrákot, és ezeknek a többsége fél éven belül halott. Arany nanorészecskéken alapuló technikával új lehetőség nyílik arra, hogy a rosszindulatú daganat diagnózisa már akkor kiderülhet, amikor még lehet rajta segíteni.
2011.07.11. Hírek

Tiszta fehéret viselnek az egészségügyi dolgozók?

Az Egyesült Államok Orvosszövetségének idei kongresszusán szokatlan téma került a megbeszélések középpontjába: viseljenek-e az orvosok fehér köpenyt, és ha nem, mit vegyenek fel helyette? Több tanulmány igazolta, hogy az orvosok vagy ápolók köpenyén antibiotikumoknak ellenálló kórokozókat lehet kimutatni.
2011.07.11. Hírek

ÉFOSZ: Magyarországon nincs forgalomban egészségre káros élelmiszer

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) szerint a népegészségügyi termékadóról szóló törvénnyel kapcsolatban azok a kijelentések, amelyek legálisan forgalmazott élelmiszert egyértelműen károsnak minősítenek, félrevezetőek és hitelrontóak, és alkalmasak a fogyasztók megtévesztésére.
2011.07.11. Hírek