hírek

Génmutációk okozzák a gombás fertőzésekre való hajlamot

Az autoszomális domináns módon öröklődő krónikus mucocutan candidiasisban (CMC) szenvedő betegeknél a STAT 1 fehérje mutációja összefüggésbe hozható a gombás fertőzésekre való hajlammal – olvasható a New England Journal of Medicine június 29.-i számában.
2011.07.09. Hírek

Szívritmus-zavart okozhatnak a fájdalomcsillapítók

Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszerek hatékonyan szüntetik az izületi panaszokat vagy a fejfájást, de mellékhatásként szabálytalan szívdobogást okozhatnak, amely szerencsétlen esetben súlyos szövődményekkel járhat. Dán kutatók vizsgálatának eredményeit a British Medical Journal közölte.
2011.07.08. Hírek

A vérkoleszterin csökkentése költséghatékony gyógykezelés

Hússzorosára növekedett a "rossz" LDL-koleszterin szintjének csökkentésére alkalmas sztatin gyógyszercsoport forgalma harminc év alatt - vált ismertté az Angol Szív Alapítvány ötvenedik évfordulóját ünneplő tájékoztató kiadványból, amely hangsúlyozza, hogy ez a kezelési mód az utóbbi évek egyik legfontosabb eredménye.
2011.07.07. Hírek

Az FDA az anémia elleni gyógyszerek dózisának csökkentését sürgeti

Az amerikai Food and Drug Administration szerint, a krónikus vesebetegeknél fokozott körültekintéssel kell alkalmazni a Procrit, Epogen és Aranesp nevű gyógyszereket, mivel ezek alkalmazása esetén növekszik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, rákos betegeknél pedig felgyorsíthatja a tumor növekedését.
2011.07.07. Hírek