hírek

A két évnél fiatalabbaknál okoz tömeges megbetegedést idén az RSV

A Semmelweis Egyetemen az elmúlt hónapokban nyolc-tízszeresére nőtt a légúti tünetekkel klinikán kezelt kisgyerekek száma. A hirtelen egészségromlást esetükben nem a koronavírus, hanem egy másik, felsőlégúti betegségekért felelős kórokozó, az ún. RSV (respiratory syncytial virus) okozta.
2021.12.08. Hírek

Jegyzékbe vétel védi a praxisokat

Azért, hogy egyetlen orvos se veszíthesse el jogvita közben az állását, vagy a praxisát, úgynevezett jegyzékbe vételi eljárást vezet be Magyar Orvosi Kamara (MOK) – mondta a VG-nek Nagy Ákos, a szervezet alelnöke.
2021.12.06. Hírek

A csonttörések megelőzésében és a koronavírus elleni küzdelemben is segít a D-vitamin

Az elmúlt években lényegesen, 3-5-szörösére nőtt a téli hónapokban D-vitamint fogyasztók aránya. Azt már régóta tudjuk, hogy a téli, napfénymentes időszakokban érdemes a D-vitamin-pótlásról gondoskodnunk, de hogy mennyi a javasolt, úgynevezett telítő vitaminmennyiség legyengült állapotban, például koronavírusos betegség esetén, arról új ajánlást fogalmaztak meg a szakemberek.
2021.12.06. Hírek

A Semmelweis Egyetem tíz munkatársa vehetett át állami elismerést

A magyar felsőoktatás napja alkalmából a Semmelweis Egyetem tíz munkatársának adományozott kitüntetést az innovációs és technológiai miniszter. Díjat kapott dr. Sághy Éva, Feketéné dr. Szabó Éva, dr. Köles László, dr. Kovács József, dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea, dr. Zelles Tibor, dr. Koller Ákos, dr. Sasvári Mária, dr. Tátrai-Németh Katalin Ilona és dr. Zrínyi Miklós.
2021.12.03. Hírek

Nincs tömeges orvoselvándorlás a közellátásból az egyre drágább magánegészségügy felé

Meghaladja a 900 milliárd forintot a magánegészségügy tavalyi bevétele, a járvány nyertesei a laborszolgáltatók. Leitner György, a Primus Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesületének elnöke szerint ma már nem a gazdagok kiváltsága a magánellátás, ahova – egyelőre úgy tűnik – nem indultak meg tömegével az állami intézményekben dolgozó orvosok.
2021.12.01. Hírek

Az autisták terápiás lehetőségeinek javítására indult vizsgálat a Semmelweis Egyetemen

A Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának kutatói az autizmus spektrum zavar pszichológiai és neurobiológiai alapjainak jobb megértését és a terápiás lehetőségek javítását tűzték ki célul. Ennek jegyében egy online kérdőíves felméréshez és egy EEG (elektroenkefalográfiás) vizsgálathoz várják autizmussal érintett és neurotipikus, vagyis szokásos módon fejlődő idegrendszerű személyek jelentkezését.
2021.12.01. Hírek