hírek

Újra indul a rehabilitáció

A Szempont Alapítvány tájékoztatja a felnőtt korában látássérültté vált és látását veszített személyeket, hogy közép-magyarországi elemi rehabilitációs központjában a 2011. március 1-jei leállást követően május 2-től az elemi rehabilitációs szolgáltatás részben ismét elindul.
2011.05.04. Hírek

A szív-PET vizsgálattal eldönthető, kinek van szüksége szívkatéterezésre - Új diagnosztikai eljárás gazdagítja a magyar egészségügyet!

A már rutinszerűen alkalmazott Cardio-CT vizsgálattal a koszorúerek belső (anatómiai) elváltozásai állapíthatóak meg. A szűkületek a vérkeringést akadályozhatják, ami azonban nem minden esetben okoz problémát! A szív-PET vizsgálattal a szűkületek mellett átjutó véráram mennyisége mérhető, melyből egyértelműen eldönthető, elegendő-e az áthaladó vér mennyisége, akár terhelés alatt is. A vizsgálati eredmények birtokában egyértelműen eldönthető, hogy szükséges-e a kockázatos szívkoszorúér tágítás, vagy más műtéti beavatkozás.
2011.05.04. Hírek

Stroke Napja a Népligetben

Ingyenes szűrővizsgálatokkal, tanácsadással és szórakoztató programokkal is várja az érdeklődőket vasárnap a Magyar Stroke Társaság (MST) a fővárosi Népligetben.
2011.05.03. Hírek

Alacsonyabb a táppénz felső határa májustól

Alacsonyabb a táppénz felső határa májustól: a korábbi felére csökkent a táppénz napi összegének lehetséges maximuma, az ellátás mértéke így havi szinten nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresét.
2011.05.02. Hírek

Koleszterincsökkentők a terhességi magas vérnyomás és görcsrohamok megelőzésére

A terhes nők és az újszülöttek biztonságát alapvetően javíthatja, ha a leggyakrabban alkalmazott koleszterincsökkentő gyógyszerek beváltják azokat a reményeket, hogy megelőzik a terhesség időszakában megjelenő vérnyomás-emelkedést, görcsrohamot, az eklampsziát. Angol kutatók most induló vizsgálatát az Egyesült Királyság Tudományos Bizottságának hírlevele ismertette.
2011.05.02. Hírek

Mi okozta a fejlődési rendellenességeket a Contergan-katasztrófában?

A múlt század ötvenes éveiben Contergan néven forgalomba került thalidomid altatóként, nyugtatóként hamar népszerűvé vált és évekbe telt, amíg kiderítették, hogy az ezrével végtag nélkül megszülető gyerekeknél a fejlődési rendellenesség oka az anya által a terhesség alatt beszedett tabletta volt. A szörnyű történet alapvetően megváltoztatta a gyógyszerkutatást és -ellenőrzést, de a jelenség pontos magyarázatát csak most kezdi megadni a tudomány.
2011.05.02. Hírek

A kormány húsz egészségügyi intézmény energetikai korszerűsítését tervezi

A kormány elkötelezett az egészségügyi szolgáltatások színvonalának javítása, a kórházak és rendelőintézetek finanszírozásának megerősítése és a betegek komfortérzetének növelése iránt. Húsz pályázatra több mint 4,5 milliárd forint támogatást ítéltek meg egészségügyi intézmények energetikai korszerűsítésére - jelentette beBencsik János klíma- és energiaügyi államtitkár Mátraházán, a Mátrai Gyógyintézet energetikai korszerűsítését célzó projekt első ütemének átadóünnepségén.
2011.05.01. Hírek