hírek

Tengeralattjárók vészjelzőjéből az agyi katasztrófák diagnosztikus műszere

A katonai tengeralattjárók műszerei érzékelik a vízben áramló rezgéseket és a hozzájuk kapcsolódó számítógép pontosan jelzi, hogy bálna úszik a hajó felé, vagy ellenséges tengeralattjáró közeledik. Egy chicagói orvoskongresszuson Kieran J. Murphy professzor mutatta be azt a forradalmian új műszert, mellyel az agyi vérzések különböző változatai is megkülönböztethetők ugyanezen technika alkalmazásával.
2011.04.26. Hírek

A kábítószer-függőség és a falánkság egyazon forrásból ered?

Vannak, akik olyan szenvedélyesen kötődnek kedvenc ételeikhez, mint a drogfüggők a kokainhoz vagy a szeszhez. Amerikai kutatók a legkorszerűbb vizsgálati módszerekkel igazolták, hogy a nagyon szeretett ennivalóknak már a meglátása is ugyanúgy agyi központokat ingerel, mint a kábítószereké.
2011.04.26. Hírek

Telített zsírral telt diéta is lehet szívet védő?

A korszerű táplálkozástudomány az érelmeszesedés, az elhízás veszélye miatt a telített zsírok korlátozott fogyasztását ajánlja. Amerikai kutatók állatkísérletben kimutatták, hogy a zsírban gazdag diéta rövid ideig történő evése kifejezetten védi a szívizmot az infarktus következményei ellen.
2011.04.26. Hírek

Újabb ételmérgezések Kínában

Két hétvégi ételmérgezés következtében több mint 300 ember került kórházba Kínában - jelentette a China Daily című angol nyelvű napilap hétfőn.
2011.04.26. Hírek

Egy lépéssel közelebb a rák lehelettesztje

A kilélegzett levegőből állapíthatja meg a rákos elváltozás jelenlétét az új "elektronikus orr", amelynek előzetes eredményeiről izraeli kutatók megállapításait idézi a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk).
2011.04.25. Hírek

Szívinfarktus után korán kell elkezdeni a mozgást

Évtizedekkel ezelőtt a szívrohamot követő kezelés igen hosszú és nem túlságosan eredményes volt, ma viszont a betegek általában jó fizikai állapotban és legtöbbször rövid idő múlva otthonukba kerülhetnek. Amerikai kutatók helyi adatok elemzése alapján azt találták, hogy azok jártak a legjobban, akik a szívrohamot követően egy hét múlva már járni kezdtek.
2011.04.23. Hírek

Átszervezik az egészségügyi ellátást Somogyban

Mivel a Semmelweis-terv alapvetően a megyékre épít, a továbblépéshez - egy gazdaságosan működtethető nagy ellátórendszerben való együttműködéshez - elsőként azt kell felmérni, hogy milyen az egészségügy helyzete Somogyban - mondta Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP), a megyei közgyűlés elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón.
2011.04.23. Hírek