hírek

Izomsejtekből növesztett műerek szívműtétekhez

Érműtétek során gyakran szükség lenne az elzáródott vagy beszűkült érszakasz áthidalásához, kicseréléséhez új, egészséges érre, de a beteg szervezetében nem feltétlenül lehet ilyen pótláshoz hozzájutni, ám amerikai kutatók felfedezése szerint úgy tűnik, hogy rövidesen emberi sejtekből növesztett ér állhat a szakemberek rendelkezésére az igényelt méretben - olvasható a Science Translational Medicine legújabb számában.
2011.04.01. Hírek

Epilepsziás rohamok és a kisagy

A kisagy sejtjeiben lévő ioncsatornák okozhatják az epilepsziás görcsrohamok bizonyos fajtáit, így ezek gyógyszeres befolyásolása ennek a súlyos betegségnek új gyógyítási irányát jelentheti. Német kutatók nagy feltűnést keltő tanulmányát a Journal of Neuroscience közölte.
2011.03.31. Hírek

Május elsején létrejön a GYEMSZI

A kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy május elsejével felállhat a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) - közölte az egészségügyért felelős államtitkárság az MTI-vel.
2011.03.31. Hírek

Szívünk egészségére figyelmeztet a Szívhang program

A szűrővizsgálatoknak, a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésének és a rizikófaktorok karbantartásának népszerűsítésére, a kardiovaszkuláris halálozások visszaszorítására indított Szívhang néven országos kampányt a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT).
2011.03.30. Hírek