hírek

Álmos Péter: Semmelweis Ignác nem hagyná szó nélkül a kórházakban terjedő fertőzéseket

A hálapénz kivezetésével a legtöbb orvos egyetértett, az eutanázia kérdésében azonban nincs konszenzus. A kormánynak nyilvánossá kell tennie az egészségügy átalakításának terveit a konstruktív szakmai együttműködés érdekében, a problémákat pedig nem letagadni, hanem megoldani kell, ahogy Semmelweis is tette – többek között ezekről beszélt az Indexnek adott interjújában Álmos Péter a Magyar Orvosi Kamara új vezetője.
2023.12.14. Hírek

Tudományos áttörés a hüvelygomba elleni küzdelemben

A Debreceni Egyetem kutatóorvosai brit és olasz kollégáikkal közösen a cink fontos szerepére világítottak rá egyes gombafajok tekintetében, amely merőben új távlatokat nyithat a hüvelygomba kezelésében. Eredményeiket a világ egyik legrangosabb tudományos folyóiratában publikálták. A kutatásról egy hétfői sajtótájékoztatón számoltak be a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának szakemberei.
2023.12.13. Hírek

Az Európai Bizottság cáfolja a magyar kormány álláspontját a Pfizer kontra Magyarország perben

Az Európai Bizottság nem vásárolt Covid-19 elleni oltóanyagot, hanem a tagállamokkal folytatott konzultációk alapján keretszerződéseket írt alá vakcinák beszerzéséről a gyógyszercégekkel – mondta a Népszavának Stefan De Keersmaecker bizottsági szóvivő reagálva arra, hogy a magyar kormány szerint feleslegesen rendelt be annyi vakcinát az Európai Bizottság.
2023.12.07. Hírek

Kardiometeorológia: új tudományterület a Semmelweisen

A cukorbetegek, az 55 évnél idősebbek és a férfiak a legérzékenyebbek a szív- és érrendszeri betegségeket kiváltó légköri jelenségek változásaira a Semmelweis Egyetem friss kutatása szerint. Az éghajlatváltozás kardiovaszkuláris betegségekre gyakorolt hatását több éve vizsgálják az egyetemen, amely egy világszinten újnak számító tudományos diszciplína, a kardiometeorológia kialakulását is inspirálta.
2023.12.07. Hírek