hírek

Növeli a szívroham és a szélütés kockázatát a kalcium szedése

Az időskori csontritkulás kezelésére sokféle kalciumtartalmú gyógyszert, táplálékkiegészítőt hoztak forgalomba, de a legújabb adatok arra utalnak, hogy ezeknek az adása a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növelése szempontjából nagyobb veszélyt jelent, mint amennyit az oszteoporózis mérséklésében segít. Új-zélandi kutatók erre vonatkozó, összefoglaló tanulmányát az International Hospital folyóirat közölte.
2011.02.23. Hírek

Az osteocalcin hat a termékenységre

A csontok fontos szerepet játszanak a férfi termékenységében - legalábbis az egereknél. Amerikai kutatóknak ugyanis sikerült azonosítaniuk egy hormont, amely a csontokban keletkezik, és kapcsolatot teremt azok és a hím ivarmirigyek, a herék között.
2011.02.22. Hírek

Növelheti a daganatos kockázatot az orális szex

Növelheti a rosszindulatú daganatos megbetegedések kockázatát az orális szex - jelentették be a legnagyobb amerikai tudományos társaság, az AAAS éves kongresszusán Washingtonban az Ohiói Állami Egyetem kutatói, akik további vizsgálatokat sürgettek annak bizonyítására, hogy a döntő többségükben fehér férfiakat sújtó szájrákos megbetegedésekért a humán papillomavírus okolható-e.
2011.02.22. Hírek

Gyomorműtét hasi feltárás nélkül

A reflux néven emlegetett betegség kezelése mindeddig még műtéti úton sem mindig vezetett sikerre. Amerikai orvoskutatók a közelmúltban olyan technikát mutattak be, amely hasi bemetszés nélkül segíthet a refluxosok panaszain.
2011.02.21. Hírek

Orrüregbe szippantott őssejtek a gyógyításban

A súlyos mozgászavart okozó Parkinson-kór kezelésében áttörő eredményhez vezethet az őssejtterápia egy új formája, melynek során a "mindenható" sejtek az orrüregen át jutnak a szervezetbe. Az eljárás patkánykísérletekben már sikeresnek mutatkozott.
2011.02.21. Hírek