hírek

Megújul az Erzsébet kórház Sátoraljaújhelyen

A jelenleginél ötezer négyzetméterrel kisebb alapterületű, olcsóbb és hatékonyabb lesz a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhely kórháza, a másfél milliárd forintos beruházás elsősorban pályázati támogatásból, a tervek szerint a jövő év őszére valósul meg.
2011.01.25. Hírek

Napi három adag teljes kiőrlésű gabonatermék csökkenti a magas vérnyomást

Ha valakinek magas a vérnyomása, és ezért folyamatos gyógyszerszedésre szorul, teljes őrlésű gabonából sült kenyér vagy pattogatott kukorica rendszeres evésével hasonló hatást érhet el - írják skót kutatók az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban. A magas vérnyomás hatásos kezelése a szívroham vagy az agyi katasztrófa kockázatának csökkentését eredményezheti.
2011.01.25. Hírek

Nem kaptak fizetést a vállalkozó orvosok Szigetváron - Saját kézbe venné kórházát a város

Nem kapták meg januári fizetésüket a megbízási szerződéssel dolgozó orvosok Szigetváron, mert több mint 60 millió forintot inkasszált az intézményt működtető cég számlájáról a város önkormányzata; Kolovics János (Fidesz-KDNP) polgármester szerint ettől függetlenül is fizetésképtelen az üzemeltető, és előbb-utóbb inkább saját kézbe vennék a kórházat.
2011.01.24. Hírek

Fémháló helyett szövetbarát henger a koszorúérben

A katéterrel kitágított, koszorúeret nyitva tartó, fémhálóból készült henger, a sztent új változata az érből évek alatt fokozatosan fölszívódik. A szívgyógyászati újdonságot vizsgáló ABSORB tanulmány eredményei alapján a súlyos koszorúér-szűkületben szenvedő betegek számára az Európai Unió illetékes hatósága rövidesen engedélyezi a fölszívódó sztent alkalmazását.
2011.01.24. Hírek

Miért január 23.? - Nem egynapos betegség

Január 23. Egy nap a 365-ből. A depresszió napjaként tartják számon világszerte. Állítólag egy brit kutató szerint ez az év legdepressziósabb napja. Sokan ugyan vitatják e megállapítás jogosságát és igazságát a szakemberek közül, Rihmer Zoltán neves pszichiáter, aki praxisában gyakran kezel kedélybetegeket, pedig egyenesen tagadja a megjelölést, hiszen ahogy mondja: "a depresszió nem egynapos betegség".
2011.01.23. Hírek

Tanulmány: gyors változást hozott a rotavírus elleni vakcinálás

A rotavírus-vakcina alkalmazása óta világszerte drasztikusan csökkent a kórházi ápolást igénylő fertőzések száma - állítja egy csütörtökön közzétett tanulmány, amelynek szerzői még több országot arra bíztatnak, hogy alkalmazzák a gyerekeknél a potenciálisan életmentő oltást.
2011.01.22. Hírek