hírek

Diszkótragédia - Öt embert vettek őrizetbe

Öt embert vett őrizetbe a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen történt tragédia ügyében - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap, késő este tartott sajtótájékoztatóján.
2011.01.17. Hírek

Némely vegyület is kiválthatja a cukorbetegséget

A 2-es típusú cukorbetegség az esetek többségében a nem megfelelő étrenddel és mozgásszegény életmóddal kapcsolatos elhízással hozható összefüggésbe, ám mint egy legújabb amerikai kutatás rámutat, némely vegyület is kiválthatja a diabéteszt.
2011.01.17. Hírek

Magyar Nemzet: nőtt az öngyilkosságok száma

Negyven százalékkal nőtt a 24 év alattiak körében elkövetett öngyilkosságok száma 2009-ben az előző évhez képest. Ennek legfőbb oka, hogy tizenötezer kiskorúra csupán egy gyermekpszichiáter jut Magyarországon - ismerteti a szombati Magyar Nemzet.
2011.01.17. Hírek

Védőoltással a kokainizmus ellen

Az orvostudomány történetében először várható, hogy kokainizmus ellen oltással védekezhetünk. Amerikai szakemberek szerint a tudományos eredmény értékét tovább növeli, hogy hasonló oltóanyag kidolgozásával várhatóan a nikotin és a heroinfüggőség is megszüntethető.
2011.01.17. Hírek

Nővérszolgálat segít a diabéteszes gyerekeknek Németországban

Egyre több kisgyereket diagnosztizálnak a világon diabétesszel: ez nemcsak a kis betegek, hanem családjuk életében is hatalmas változtatásokat igényel. Az új életmód, az időbeosztás és étrend kidolgozásában és megszokásában segít Németországban a Dianino Alapítvány.
2011.01.17. Hírek

Magyar Nemzet: kórházak csapják be saját dolgozóikat?

Alapbértől függően 30-60 ezer forinttól eshetnek el az egészségügyi dolgozók amiatt, hogy a kórházak jelentős része nem választja szét az intézmény által elrendelt, illetve a magasabb bérért, önként vállalt munkákat - írta a Magyar Nemzet hétfőn.
2011.01.17. Hírek

A tizenévesek hamar rászoknak a cigarettára

Serdülő korban lévő fiatalok, akik csak néha gyújtanak rá cigarettára, dohányzással kapcsolatos képek hatására ugyanazon agyi központokban jeleznek izgalmat, mint az erős dohányosok. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a dohányzáshoz való, később nehezen megszüntethető hozzászokás fiatal korban már néhány cigaretta után kialakul.
2011.01.17. Hírek

Mégis függ a génektől a depresszió?

A depresszióra való hajlam a genetikai háttértől is függ: egy nagyszabású amerikai tanulmány szerint egy gén hatással van arra, milyen gyorsan hever ki valaki egy súlyos traumát.
2011.01.16. Hírek

Honnan lesz új gyógyszerünk?

Egyre kevesebb új készítményt juttat a patikákba a világ gyógyszeripara, pedig sok súlyos betegségnek még mindig nincs hatásos kezelése, és a kórokozók ellenállóképességének gyors átalakulása újabb szerek bevezetését igényelné - mutatott rá vezércikkében a világ egyik legrégibb orvosi szakfolyóirata, az angol The Lancet.
2011.01.15. Hírek