hírek

Ismét az Alkotmánybíróság elé kerül az eutanázia kérdése?

2011-ben újra viták kereszttüzébe kerülhet az életmentő, életfenntartó kezelések visszautasításának hazai szabályozása, miután Alkotmánybírósághoz fordult dr. Vadász Gábor sebész aneszteziológus szakorvos, kérve az egészségügyi törvény és a kezelések visszautasításának részletes szabályairól szóló kormányrendelet egyes részei alkotmányellenességének kimondását és megsemmisítését. A szakorvos beadványában jelezte: a jelenlegi szabályozás pontatlan, számos esetben végrehajthatatlan, a gyakorlatban nem működik. Mindez újra generálhatja a hazai eutanázia-vitákat is; a kérdésben utoljára 2003-ban foglalt állást a hazai Alkotmánybíróság.
2011.01.10. Hírek

Fokozott ellenőrzés a németországi tojásbotrány miatt

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az Európai Unió hivatalos gyorsriasztási (RASFF) rendszerén keresztül érkezett információ alapján fokozott ellenőrzést rendelt el a Németországban dioxinos takarmánnyal szennyezett, állati eredetű termékek esetleges magyarországi behozatalának megakadályozására - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája az MTI-t szombaton.
2011.01.10. Hírek

Nőstény majmoknál hatásos volt a HIV-gél

Egy kísérleti gél hatásosan védte a nőstény majmokat a HIV-nek megfelelő majomvírussal való fertőződés ellen abban a tesztben, amelyben az emberi szexuális úton való vírusátadást utánozták - közölték amerikai kutatók szerdán.
2011.01.08. Hírek

Több pénz a kórházaknak

Januártól javul a szakellátás finanszírozása, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága által benyújtott és a kormány által 2010. december 22-én elfogadott rendeletnek megfelelően döntés született az egészségügyi szolgáltatók 2011. évi (2010. november és 2011. október közötti teljesítési időszakra vonatkozó) finanszírozásáról.
2011.01.07. Hírek

Egy antibiotikum enyhítheti az irritábilis bél-szindrómát

Egy antibiotikum enyhítheti a páciensek egy részénél az irritábilis bél-szindróma (IBS) tüneteit; ez az első potenciális gyógyszeres kezelés a betegségre, amely csak az Egyesült Államokban 30 millió embert érint - közölték szerdán amerikai kutatók.
2011.01.07. Hírek