hírek

Alig emelkedett a kórházak adóssága

A vártnál lényegesen kisebb mértékben, alig néhány milliárd forinttal emelkedett a kórházak adósságállománya a harmadik negyedévben az azt megelőző három hónaphoz képest – írta szombati számában a Magyar Nemzet a Nemzeti Erőforrás Minisztérium legújabb felmérésére hivatkozva.
2010.12.20. Hírek

Sikeres őssejtbeültetés Miskolcon

Megtörtént az első sikeres, Magyarországon tárolt őssejttel végzett transzplantáció Miskolcon, a megyei kórház gyermek-egészségügyi központjában. Egy másfél éves, leukémiás kislányba ültették be a testvérének köldökzsinórvéréből kinyert őssejtet - jelentette be Nagy Kálmán, az intézmény gyermekonkológiai és csontvelő-transzplantációs osztályának osztályvezető főorvosa pénteken Miskolcon sajtótájékoztatón.
2010.12.20. Hírek

Különleges agyi anyagcsere teszi lehetővé az oxigénhiány túlélését

Ha az emberi szövetek oxigénellátása korlátozott vagy szünetel, már néhány perc elteltével visszafordíthatatlan károk keletkeznek, különösen az idegrendszerben. Néhány emlősfaj azonban meglepően jól boldogul az oxigénhiányos környezetben - német, izraeli és norvég kutatók most földikutyák és fókák segítségével próbáltak rájönni a titok nyitjára.
2010.12.19. Hírek

Szívinfarktusban is gyengébb a gyengébb nem

A cukorbaj mind a nők, mind a férfiak csoportjában a koszorúér-betegség egyik legfontosabb kockázati tényezője. Egy új, német vizsgálat tanúsága szerint viszont szívinfarktus után a cukorbeteg nők hosszútávú halálozása lényegesen rosszabb, mint a férfiaké.
2010.12.19. Hírek

Alkalmazkodik a testsúlyhoz a tizenévesek csontrendszere

Az elhízott tizenéves lányok csontjainak ásványianyag-tartalma általában magasabb, mint normál testsúlyú és enyhén túlsúlyos kortársaiké, de ez a különbség az optimális alkalmazkodás eredménye - állapították meg libanoni kutatók, akik eredményeiket a Journal of Adolescent Health című folyóiratban publikálták.
2010.12.18. Hírek

Negyvenes éveink végéig fejlődik agyunk

Agyunk a korábbi vélekedésekkel ellentétben nem éri el teljes érettségét a húszas éveinkben, hanem egészen a negyvenes éveink végéig fejlődik - idézte idegtudósok megállapítását a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (http://www.telegraph.co.uk/health).
2010.12.17. Hírek

Az ausztrálok között a legnagyobb a bőrrák aránya

Az ausztrálok napimádó kultúrája állhat annak hátterében, hogy az ország 22 millió polgáránál 13-szor nagyobb valószínűséggel alakul ki bőrrák, mint a világátlag - állapították meg ausztrál kormányzati kutatók csütörtökön közzétett tanulmányukban.
2010.12.17. Hírek