hírek

A vese kezelése a szívet is védi

Ha a súlyos veseműködési zavarban szenvedő betegeket a szokásos, heti háromszor végzett hemodialízis helyett hat alkalommal viszik kezelésre, szívük állapota mérhetően javul. A fontos megfigyelésről készült tanulmányt a világ vezető orvosi folyóirata, a New England Journal of Medicine közölte.
2010.12.05. Hírek

Ellentmondó tanulmányok a D-vitamin pótlásáról

Egy Kanadában és az Egyesült Államokban tevékenykedő orvosokból álló szakértői bizottság megállapítása szerint ellentmondóak a D-vitamin és a kalcium pótlásának előnyeiről készült tanulmányok eredményei.
2010.12.04. Hírek

"A szülészetben kulturális változásra van szükség"

Az egészségügyért felelős államtitkár szerint "a közéletben lezajlott, otthonszüléssel kapcsolatos mozgalom" nem egészen az otthonszülésről, hanem a szülészet mai állapotáról, a humánus szülés igényéről szól. Annak megoldásához kulturális változásra van szükség - mondta Szócska Miklós csütörtökön egy budapesti konferencián.
2010.12.03. Hírek

Fiatal orvosok részére hirdet pályázatot a Prof. Dr. Regöly-Mérei János Alapítvány

Az idén első alkalommal hirdet pályázatot a Professzor Dr. Regöly-Mérei János Alapítvány. Az alapítvány célja olyan orvosok, orvostanhallgatók, kutatók, kutatócsoportok, egyetemi tanárok díjazása, akik kimagasló szakmai tudásukkal, méltón viszik tovább Dr. Regöly-Mérei János munkásságát és ápolják emlékét - közölte az alapítvány képviselője az MTI-vel.
2010.12.03. Hírek

Sikerült megfiatalítani egereket

Tavaly orvosi Nobel-díjat ért a telomerek és az azokat "karbantartó" telomeráz enzim szerepének kutatása: az ebből fakadó tudás akár az öregedéssel szembeni harcban is új perspektívákat tárhat fel - derítették most ki amerikai kutatók.
2010.12.03. Hírek