hírek

Műhibák, tévedések az egészségügyben Magyarországon

Gondatlanságból majdnem megmérgeztek egy 69 éves asszonyt a soproni kórházban, amikor béltisztító folyadék helyett mérgező formalint adtak neki műtét előtt. Az MTI Sajtóadatbank összeállítása az elmúlt öt évben történt néhány emlékezetes műhibáról vagy mulasztásról:
2010.11.26. Hírek

A patikust kell a gyógyszerforgalmazás középpontjába helyezni

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint az egészségügyi törvényekről szóló javaslattal megpróbálnak valamit az elmúlt négy év hibáiból korrigálni, a Jobbik az indítványt nem tartotta alkalmasnak az egészségügy megmentésére, míg az LMP arra hívta fel a figyelmet, hogy nem lesz könnyebb a kispatikák sorsa.
2010.11.25. Hírek

Budai az EKI, Szócska a HospInvest ügyében tett feljelentést

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézettel (EKI) kapcsolatos vizsgálat nyomán, a Szócska Miklós vezette egészségügyi államtitkárság pedig a HospInvest ügyében tett feljelentést. A kormánybiztos és az államtitkár ezt szerdai közös sajtótájékoztatójukon jelentették be, Budapesten.
2010.11.25. Hírek

Átstrukturálja működését a Fejér Megyei Szent György Kórház

A betegérdek elsődlegessége mellett a működési struktúra átalakítása, a szakmaiság követelményeinek érvényesítése, a gazdasági krízishelyzet felszámolása, a sürgősségi betegellátás fejlesztése a legfontosabb cél a Fejér Megyei Szent György Kórházban - mondta az intézmény közelmúltban kinevezett főigazgatója szerdán összintézményi értekezleten.
2010.11.25. Hírek

A hospitalizáció veszélyei

Átlagosan minden hetedik, amerikai kórházban kezelt beteggel történik valamiféle váratlan esemény, ezért az illetékes egészségügyi hatóságok új megfigyelési és ellenőrzési szabályokat kívánnak bevezetni a veszélyes bonyodalmak gyakoriságának csökkentésére.
2010.11.25. Hírek

Közelgő határidők a kémiai biztonság területén

A vegyi anyagokra vonatkozó hazai és uniós szabályozás értelmében a vegyi anyagokat gyártó, vagy az EU-n kívülről importáló vállalkozásoknak adminisztrációs feladataik vannak december 1-jéig, ezek elmulasztását szankcionálja a jogszabály - hívja fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Kémiai Biztonsági Intézete és az Országos Tisztiorvosi Hivatal.
2010.11.25. Hírek

OS - A szülészet újjászületése

A szülészet újjászületése címmel rendez a Semmelweis Mozgalom konferenciát decemberben, ahol szakpolitikusok és szakemberek járják körbe az anya- és bababarát szülészeti ellátás magyarországi megteremtésének lehetőségeit.
2010.11.25. Hírek

Bíróság előtt a csalással vádolt kórházi alkalmazott

Vesztegetést állítva, üzletszerűen elkövetett, hivatali befolyással való üzérkedés bűntettével vádolják azt a kórházi alkalmazottat, aki a gyanú szerint több millió forintot csalt ki betegektől rokkantsági leszázalékolást ígérve; a per szerdán kezdődött el a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon.
2010.11.25. Hírek

Az AIDS-gyógyszer a HIV-fertőzés megelőzésére is hatásos

Azoknál az egészséges meleg férfiaknál, akik a Truvada elnevezésű AIDS-készítményt szedték, szignifikánsan csökkent a HIV-fertőzés veszélye - derült ki egy nemzetközi vizsgálat során, amelynek eredményeit a New England Journal of Medicine keddi számában tették közzé.
2010.11.25. Hírek