hírek

Jelentősen növeli a test hűtése a gyógyulási képességet hirtelen szívhalál miatt bekövetkezett újraélesztések után

Hirtelen szívhalál miatt végzett újraélesztést követően az agy károsodásának megelőzésére a beteget napokig 33 fokra lehűtik, de ezt egyéni megfigyelés alapján akár egy hétnél tovább is célszerű folytatni. Chicagóban az Amerikai Szív Szövetség e héten tartott tudományos ülésén a John Hopkins Orvosegyetem kutatói ismertették erre vonatkozó vizsgálatuk eredményeit.
2010.11.22. Hírek

Tengeri szivacs az emlőrák ellen

Az Egyesült Államokban forgalomba kerülhet egy új gyógyszer, melynek hatóanyagát egy tengeri szivacsban fedezték fel, és egy nagy vizsgálat tanúsága szerint jelentősen javítja az emlőrákban szenvedő nők túlélési esélyét.
2010.11.22. Hírek

Nemcsak lehetőség, hanem kötelesség is a betegoktatás

Képzett beteg? Nem tévedés? Hiszen a beteg egyszerűen csak beteg, aki elfogadja, meghallgatja az orvos tanácsait, utasításait, nem kérdez, nem vitatkozik, teszi a dolgát, beveszi a rendelt gyógyszereket, és viseli betegsége nyűgeit, a többi nem az ő dolga, nem rá tartozik. Így volt régen.
2010.11.21. Hírek

A szívritmuszavar ellen nem véd a telítetlen zsírsav

A telítetlen zsírsavak rendszeres fogyasztása, például ha gyakran kerül halétel az asztalra, bizonyítottan csökkenti a koszorúér szűkület kockázatát, ám a leggyakoribb szívritmus-zavar esélyét nem befolyásolja - vált ismertté az amerikai orvosszövetség hetilapjában (JAMA) közzétett tanulmányból.
2010.11.21. Hírek

Okosít a magas vérnyomás eredményes kezelése?

A magas vérnyomás miatt bekövetkező szélütés változóan súlyos mértékben károsítja a gondolkodó képességet, de annak bizonyítása, hogy a vérnyomást csökkentő gyógyszeres kezelés javítaná az agyműködést, még további vizsgálatokat igényel.
2010.11.20. Hírek