hírek

A krónikus obstruktív tüdőbetegség világnapja

November harmadik szerdája - idén november 17. - a hörgősorvadással járó krónikus obstruktív tüdőbetegség (az angol elnevezés kezdőbetűiből: COPD) világnapja, amelynek célja, hogy az egyre növekvő népegészségügyi problémára figyelmeztessen. Az első világnapot 2002-ben szervezte a GOLD nemzetközi szakorvosi csoport az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) és az amerikai szív- és tüdőintézettel karöltve.
2010.11.17. Hírek

Állami kézben marad az érdi génbank

Állami kézben marad az érdi génbank - mondta Szenci Győző, a 100 százalékos állami tulajdonú Állami Gyümölcs- és Dísznövény-termesztési Kutató-Fejlesztő Nonprofit Közhasznú Kft. igazgatója, a kényszer végelszámolás alatt lévő Érdi Gyümölcs- és Dísznövény-termesztési Kutató-Fejlesztő Közhasznú Társaság volt vezetője kedden az MTI-nek.
2010.11.17. Hírek

Felújítják a tamási rendelőintézetet

Több mint négyszázmillió forintos ráfordítással felújítja a város rendelőintézetét a tamási önkormányzat, a beruházás 2011 tavaszán fejeződik be - közölte a város alpolgármestere az MTI-vel.
2010.11.16. Hírek

Tanulmány az energiaitalok kockázatáról

A népszerű energiaitalok mindegyike több koffeint tartalmaz, mint egy kávé, alkohollal való kombinációjuk pedig különösen aggodalomra ad okot - állapították meg amerikai kutatók.
2010.11.16. Hírek

Vizsgálatokkal megjósolható a maratoni futók szívének teljesítőképessége

A maratoni futóversenyeken előfordul, hogy valamelyik résztvevő verseny közben meghal és ilyenkor ott a kérdés, hogy vizsgálattal előzetesen kideríthető-e a versenyen indulás kockázata. Kanadai kutatók a legkorszerűbb tudományos technikákkal vizsgálták maratoni futókon ezt a kérdést: eredményeikről a Kanadai Szívgyógyász kongresszuson számoltak be.
2010.11.16. Hírek

Tizenhárom jogszabályt módosít az egészségügyi salátatörvény

Megszűnik a súlyponti kórházak fogalma, módosulnak a kórházi kapacitások szabályai, változik a patikaalapítás és -működtetés rendszere. Az egészségügyi szabályokat több helyen átrendező, parlament előtt fekvő "salátatörvény" ezeken felül megszüntetné a kórházi elszámolási nyilatkozatot, rendezné a pro família felírásokat és változtatna a méltányossági támogatás rendszerén is. A Mefedron felkerülhet a veszélyes szerek listájára, így kábítószernek minősül majd.
2010.11.16. Hírek