hírek

Az ágynyugalom nem jó a terhesség alatt?

Sokan úgy vélik, hogy a várandós asszony és a megszülető baba számára a lehető legnagyobb biztonságot jelenti a maximális ágynyugalom és így a koraszülés is megelőzhető. Ez tévhit és sajnos, néha az ellenkezője igaz - írják a Biological Research for Nursing szakfolyóirat különszámában.
2010.11.09. Hírek

A vörös rizs változóan vörös

Évszázadok óta használják a vörös rizst az orvoslásban, világszerte népszerűvé váltak a belőle készült természetgyógyászati készítmények, ám mint kiderült, hatóanyag tartalmak akár százszorosan is különbözhet egymástól. A nagy figyelmet keltő tudományos vizsgálat eredményeit az Archives of Internal Medicine szakfolyóirat közölte.
2010.11.09. Hírek

Bőrből kiindulva hoztak létre vért

Bőrsejtekből kiindulva közvetlenül sikerült vért létrehozniuk kanadai kutatóknak. A Nature tudományos magazinban közzétett tanulmány eredményeit egyebek közt rákkezelésekben hasznosíthatják.
2010.11.09. Hírek

Pénzbe kerülne jövőre a szabad orvosválasztás

Ellentétben az elmúlt évek fideszes retorikájával, az egészségügyi kormányzat nem veti el a betegek önrészfizetésének lehetőségét az ágazatban, az egészségügyi államtitkár és csapata által készített vitairat szerint jövőre a beutaló nélkül érkező páciensek kötelezően fizetnének a gyógyító ellátásért, vagyis a szabad orvosválasztásnak tényleges ára lenne - írta a Népszava kedden.
2010.11.09. Hírek

Semmelweis Híd Projekt - kardiológia a kutatólaboratóriumban

A halódó szívizomsejtek megmentése "bioreaktorral" előállított őssejtekkel, a transzplantálásra kerülő szervek tárolási idejének megduplázódása egy újfajta konzerváló oldatnak köszönhetően - egyebek közt ezek az eredmények születtek a Semmelweis Egyetem (SE) Kardiológiai Központja által két éve életre hívott nemzetközi kutatóhálózat, a Semmelweis Híd Projekt keretében.
2010.11.08. Hírek

Semmelweis Terv az egészségügy megmentésére

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága „Újraélesztett egészségügy, Gyógyuló Magyarország – Semmelweis Terv az egészségügy megmentésére” címmel elkészítette vitairatát, amelynek legfőbb pontjait a mai napon Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár egy szakmai konferencián részletesen ismertette.
2010.11.08. Hírek

Magyarázat a HIV-védettségre

Egy sejtfelszíni fehérje öt aminosav-összetevőjében lévő apró különbségek magyarázhatják, miért állnak ellen egyes emberek a humán immunhiány vírusának - közölték amerikai kutatók a Science tudományos magazin pénteki számában.
2010.11.08. Hírek