hírek

Újabb változások gyógyszerészeti rendeletekben

A Magyar Közlöny július 6-án kiadott 128. számában két olyan EMMI rendelet is megjelent, amelyek jelentős változásokat hoznak a gyógyszerészek munkájába. A 30/2021. (VII. 6.) EMMI rendelet alapján hatályba lép a FoNo VIII., míg a 29/2021. (VII. 6.) EMMI rendelet egyszerre négy miniszteri rendeletet is módosít. Az új rendelkezések nagy része 2021. július 7-től hatályos, az ettől eltérő módosításoknál külön jelezzük az alkalmazásuk kezdetének időpontját.
2021.07.16. Hírek

Soron kívüli vizsgálatot rendelt el az EMMI minisztere

Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter soron kívüli átfogó vizsgálatot rendelt el a Zala megyei traumatológiai ellátás jelenlegi helyzetéről, kitérve a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban felmondott 7 traumatológus orvos távozásának valamennyi körülményére.
2021.07.14. Hírek

Megszűnnek a patikák, már a vészharangot kongatják

A kistelepülések gyógyszerellátása egyre nehezebb helyzetben van. A hazai települések felén nem érthető el közvetlen lakossági gyógyszerellátás, ami több mint 650 ezer lakost, többségében idős embert érint. A helyzet egyre rosszabb, mivel évente mintegy 10-15 fiókgyógyszertár szűnik meg, és maradnak újabb települések gyógyszerellátás nélkül. A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) összeállított egy három elemből álló javaslatcsomagot a probléma megoldására, melyet eljuttatott a kormányzatnak.
2021.07.14. Hírek

A környezeti szennyezők örök életű krónikása – a méz

Az édesítőszerként, kedvelt finomságként mindenki által ismert méz új oldalát mutatta be Baranyai Edina, a Debreceni Egyetem Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékének adjunktusa a Magyar Tudományos Akadémia által meghirdetett Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíj egyik idei nyertes pályamunkájában. Mint az kutatásaiból kiderült, a méz rendkívül jól konzerválja a belé zárt összetevőket, afféle időkapszulaként használható a térség éghajlati, környezetszennyezési múltjának feltárásához.
2021.07.13. Hírek

Nemcsak esztétikai problémát jelent a főként nőket sújtó bütyök

A nyári, nyitott lábbelikben láthatóvá váló bütyök fájdalmat, funkcionális és lábstatikai problémákat is okozhat, tehát jóval több mint esztétikai kérdés. A nyugati társadalmakban a népesség mintegy 30 százalékának életét – zömében a nőkét – nehezíti a deformitás, aminek kialakulásához sokszor a szűk orrú és magas sarkú cipők is hozzájárulnak, ráadásul egyre fiatalabb életkorban. Komolyabb panaszok esetén műtéti eljárás javasolt.
2021.07.08. Hírek

Életbe lépett a vörös kód szerda reggel

Szerda reggel 8 órától péntek estig speciális eljárásrendet igénylő vörös kód van életben, mert a napi átlagos középhőmérséklet meghaladja a 27 Celsius-fokot - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján, szerdán.
2021.07.07. Hírek