hírek

A súlyponti kórházak fogalma szűnik meg

Nem a súlypontinak nevezett kórházak szűnnek meg, hanem maga a fogalom, amely Cserháti Péter egészségügyi helyettes államtitkár szerint nem is létezik. Az egészségügyi "salátatörvényről" hétfőn Budapesten tartott sajtótájékoztatón a politikus azt mondta, hogy a "súlypontiság" bevezetésével a rendszer logikája felborult, kaotikussá váltak a betegutak és a finanszírozási lépések.
2010.10.26. Hírek

Az önkormányzatok oktatási és egészségügyi feladatokat adnának át az államnak

Elsősorban oktatási és egészségügyi feladatokat adhatnának át az önkormányzatok az államnak az MTI-nek nyilatkozó polgármesterek szerint. Az önkormányzati vezetők elmondták, hogy a konkrét tárgyalások még nem kezdődtek meg; a megyei jogú városok vezetői kedden találkoznak az oktatási államtitkárral, s a feladatmegosztás kiemelt téma lesz a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) novemberi első ülésén is.
2010.10.26. Hírek

A placebo mégsem hatástalan?

Egy új tanulmány, amely hétfőn jelent meg az Annals of Internal Medicine című folyóiratban, számos, neves orvosi lapban közzétett kutatást vett górcső alá, hogy megtudja, tényleg nincs-e semmilyen hatása a placebóknak.
2010.10.25. Hírek

Szívműtét után segíthet a skorpió mérge

A koszorúerek nagyfokú szűkületének áthidaló műtétje után a leggyakoribb szövődmény a beültetett visszér beszűkülése, de egy skorpió mérgével ez a szövődmény igen hatásosan megelőzhető - írták angol kutatók a Cardiovascular Research szaklap legújabb számában megjelent tanulmányukban.
2010.10.25. Hírek

Elérte a fővárost a Haitin pusztító kolerajárvány

Elérte Haiti fővárosát, Port-au-Prince-t a karibi országban pusztító kolerajárvány - közölte egy ENSZ-segélyszervezet szóvivője helyi idő szerint szombat este. A hivatalos adatok szerint vasárnapra elérte a 253-at a járvány halálos áldozatainak száma, a kórházakban ápolt fertőzöttek száma pedig meghaladta a háromezret.
2010.10.25. Hírek